A Început A Șasea Zi De Război În Ucraina. Mesajul Președintelui Zelenski, În Așteptarea Coloanei Militare De 70 De Kilometri A Rușilor

Imagini suprinse de satelit arată o coloană formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care se întinde pe o lungime de 64 de kilometri şi care avansează în direcţia Kiev. La cinci zile de la începerea invaziei, Rusia a reluat, luni dimineaţă, bombardamentele asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov. A fost lovită și o localitate aflată în apropierea capitalei, unde o rachetă a distrus un bloc de locuințe.

Bombardamentele rușilor au continuat și în timpul discuțiilor de pace, care au avut loc între o delegație rusă și una ucraineană, din care a făcut parte și ministrul Apărării din Ucraina, în Belarus.

Lungimea coloanei ei a fost evaluată la peste 70 de kilometri, ceea ce o face cea mai covârșitoare forță militară de atac care a străbătut Europa de la Cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Majoritatea posturile de televiziune ucrainene au emis toată noaptea, aste e o miză în sine într-o țară care, așa cum avertizau oficiali americani citați de CNN, ”răul cel mare abia urmează”. Ucraina 1 emite din ce pare a fi un garaj, unde au pus o masă și au încercat să țină știrile la zi. Posturile de muzică și de desene animate, vitale pentru zecile de mii de copii kieveni din adăposturile improvizate în stațiile de metrouri sau în case, emit și ele nonstop.

Atacurile armatei ruse asupra Kievului şi Harkovului au continuat în timpul nopţii
La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, scrie Agerpres care citează agenţia de presă Ukrinform.

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte. În acelaşi timp, trupele ruse au înaintat spre capitală. Situaţia rămâne tensionată, a scris pe Facebook statul major al armatei ucrainene.

Zelenski, un nou mesaj pentru Ucraina: Răul înarmat cu rachete trebuie oprit imediat
Președintele Zelenski a cerut într-un discurs susținut luni seara scoaterea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU: „Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie, trebuie oprit imediat. Distrus din punct de vedere economic. Pentru a arăta că omenirea este capabilă să se apere. Ucid oameni în Cernihiv, Mariupol, Donețk”, a declarat el.

„Răul, înarmat cu rachete, bombe și artilerie trebuie oprit imediat și distrus economic. Pentru a arăta că omenirea e capabilă să se apare, este necesar să luăm în considerare o închidere completă a cerului pentru rachete, avioane și elicoptere rusești.

Un stat care comite crime împotriva civililor nu poate fi un membru al Consiliului de Securitate ONU. Pentru un astfel de stat, intrarea în toate porturile, canalele și aeroporturile din lume trebuie oprită.

Un astfel de stat nu ar trebui să primească miliarde pentru exporturi de energie. A plăti pentru produse rusești înseamnă, acum, să plătești pentru uciderea unor oameni”, a spus Zelenski, într-un nou discurs, luni seară.

Zelenski a spus că, în ultimele cinci zile, 113 rachete de croazieră au fost lansate asupra Ucrainei din Rusia.

„Astăzi, forțele ruse au atacat cu brutalitate Harkovul cu artilerie. A fost în mod clar o crimă de război.

Harkov este un oraș pașnic, acolo sunt zone rezidențiale pașnice, nu baze militare. Zecile de martori oculari ne dovedesc că nu a fost vorba de o singură lovitură din greșeală, ci intenția deliberată de a distruge poporul nostru.

Va fi cu siguranță un tribunal internațional pentru acest crime. Este o încălcare a tuturor convențiilor. Nimeni din această lume nu vă va ierta pentru că ați ucis ucraineni nevinovați”, a spus Zelenski.

„Pentru dușmani, Kievul este principala țintă. Nu i-am lăsat să spargă apărarea Capitalei, ei acum trimit desant. Îi vom neutraliza pe toți.

S-a încheiat prima rundă de negocieri, negocieri în timpul cărora ne-au bombardat. Am semnat astăzi cererea de aderare la UE, ne-am câștigat dreptul să fim egali”, a mai spus președintele ucrainean.

Curtea Penală Internațională de la Haga, Țările de Jos, va deschide o anchetă cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia cât mai „rapid posibil”, a declarat luni procurorul Karim Khan, potrivit CNN.

În urma unei examinări preliminare a situației, Khan a confirmat că există o bază rezonabilă pentru „a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.

„Următorul pas este de a continua cu procesul de căutare și obținere a autorizației de la Camera preliminară a Curții pentru a deschide o anchetă”, a mai declarat procurorul Curții Penale Internaționale.

Lituania a cerut anterior CPI să deschidă o anchetă cu privire la crimele de război comise de Rusia și Belarus în Ucraina, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, spunând pentru Washington Post: „Ceea ce face Putin este doar o crimă și nimic altceva”, potrivit The Guardian.

Odată cu creșterea dovezilor privind utilizarea nediscriminată de către Rusia a muniție în orașele ucrainene guvernul de la Kiev pregătește, de asemenea, un caz împotriva Moscovei.

Ucraina a deschis un proces și la Curtea Internațională de Justiție pentru că a lansat o invazie sub pretextul unor acuzații false de genocid comise împotriva vorbitorilor de limbă rusă a țării.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤