A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat SUA. A promovat activ extinderea NATO și intervenția militară în Kosovo

Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat funcția de secretar de stat SUA, a murit miercuri, 23 martie. Anunțul a fost făcut de către familia imigrantei cehe, care a publicat un comunicat în acest sens. Fostul diplomat american avea 84 de ani.

Madeleine Albright a murit „înconjurată de familie și prieteni”, au transmis rudele fostului diplomat. Cauza decesului ar fi reprezentată de cancer, potrivit informațiilor prevăzute în comunicatul de presă emis de familia lui Albright.

Madeleine Albright a murit din cauza cancerului

„Am pierdut o mamă, bunică, soră, mătușă și prietenă iubitoare”, se arată în comunicatul de presă în care membrii familiei lui Madeleine Albright o descriu ca fiind un „campion neobosit al democrației și al drepturilor omului”.

Moartea lui Madeleine Albright a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Impactul pe care ea l-a avut asupra acestei clădiri este resimțit în fiecare zi”, a spus acesta. „Ea a fost un deschizător de drumuri, fiind prima femeie secretar de stat, și a deschis literalmente ușile pentru un mare element al forței noastre de muncă”.

Cum a ajuns imigranta cehă secretar de stat al SUA

Născută Marie Jana Korbelova la Praga, în anul 1937- în ceea ce era atunci Cehoslovacia – Madeleine Albright a fost fiica unui diplomat cehoslovac care a fost forțat să plece în exil după ocuparea țării sale de către Germania nazistă în anul 1939.

Fostul diplomat s-a mutat în Statele Unite ale Americii în anul 1948, în aceeași perioadă în care membrii familiei sale au solicitat azil politic, argumentând că nu se puteau întoarce acasă fiind opozanți ai regimului comunist din țara lor. Madeleine Albright a devenit cetățean american în anul 1957.

Președintele Bill Clinton a numit-o pe Madeleine Albright ambasador al Statelor Unite ale Americii la Națiunile Unite, la scurt timp după ce a fost învestit, în anul 1993, iar trei ani mai târziu a numit-o secretar de stat. Madeleine Albright a ocupat această funcție timp de patru ani, promovând în mod activ extinderea NATO și intervenția militară în Kosovo.

În anul 2012, președintele de la acea vreme, Barack Obama, i-a acordat lui Madeleine Albright Medalia Libertății, cea mai înaltă distincție civilă a țării.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤