A Murit Voicu Rădescu. Primarul Nicușor Dan A Publicat Ultimul Mesaj Primit De La El, Alături De Condoleanțe: Sunt Mândru Că A Fost Declarat Cetățean De Onoare

Marți, 24 august, a murit cunoscutul Voicu Rădescu, la vârsta de 65 de ani, fondatorul Teatrul Luni de la Green Hours și creatorul Green Hours Jazz Fest, care în luna martie fusese declarat cetățean de onoare al Bucureștiului, la inițiativa primarului general. După aflarea teribilei vești, Nicușor Dan a publicat pe Facebook ultimul mesaj primit de la acesta, alături de condoleanțele sale. Mai mult, edilul a transmis că este mândru că a fost declarat cetățean de onoare al Capitalei.

Doliu în lumea artistică a Bucureștiului, după ce marți a încetat din viață Voicu Rădescu la vârsta de 65 de ani, un nume important din cultura Capitalei, fiind cel care a înfiinţat Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent din București și creatorul Green Hours Jazz Fest, un renumit festival de jazz din Capitală. După aflarea veștii, edilul Capitalei, Nicușor Dan, a venit cu un lung mesaj pe Facebook, arătând că se simte îndurerat după cele întâmplat. Mai mult, edilul a recunoscut că știa de problemele sale de sănătate și a publicat ultimul mesaj primit de la Voicu Rădescu, alături de câteva informații neștiute despre acesta.

Anunțul teribil făcut de Nicușor Dan după moartea lui Voicu Rădescu

Redăm mai jos întregul mesaj transmis de primarul Nicușor Dan pe Facebook. Acesta a spus că este mândru că l-a numit cetățean de onoare al Bucureștiului și a explicat ce a însemnat pentru el Voicu Rădescu, numindu-l o o conștiință. Mai mult, a explicat cum a fost în stradă în 21 decembrie 1989, dar nu a făcut niciodată paradă de asta și a fost implicat în toate cauzele civice postdecembriste, de la Standul Tineretului la Roșia Montană, de la locuințe sociale pentru persoane evacuate până la Berzei Buzești și Hala Matache.

Mesajul integral al lui Nicușor Dan

„Ne-a părăsit Voicu Rădescu, după o grea suferință, pe care a îndurat-o cu deosebită demnitate. Mulți oameni din zona culturală i-au fost aproape în aceste luni, în special Lia Bugnar și Rozana Mihalache.

Te copleșea cu altruismul lui. Ultima oară când am vorbit, eu eram îngrijorat de starea lui de sănătate, iar el mi-a spus: „Mă uit pe fereastră și văd vizavi patru apartamente goale, de ani de zile, și mă gândesc la oamenii ăia evacuați în strada Vulturilor. Oare ce este de făcut?”.

Sunt mândru că a fost declarat cetățean de onoare al Bucureștiului. Copiez mai jos ce am scris atunci, esența pentru mine a cine a fost Voicu Rădescu.

Istoria la Hegel este evoluția conștiinței universale, a naturii care ia conștiință de ea însăși. Istoria noastră postdecembristă este istoria unei societăți traumatizate care ia conștiință de ea însăși, restabilind echilibrul firesc cu instinctul de conservare care a prevalat. Trebuie să fim recunoscători, ca societate, acelora care, uitând adesea de ei înșiși, au exprimat în acești ani conștiința societății.

Voicu Rădescu este o conștiință

A fost în stradă în 21 decembrie 1989 și nu a făcut niciodată paradă de asta. A fost implicat în toate cauzele civice postdecembriste, de la Standul Tineretului la Roșia Montană, de la locuințe sociale pentru persoane evacuate până la Berzei Buzești și Hala Matache și toate celelalte.

Mai mult decât atât, a reușit. A reușit să creeze un teatru independent și să dea astfel posibilitatea multor tineri de perspectivă, atunci, să ajungă azi nume de referință în cultura noastră. A reușit să inițieze și să mențină un spațiu și un festival de jazz care a adus la București nume mari ale jazz-ului mondial. A reușit să ducă actul de cultură la un public care nu mai avusese expunere la cultură și să aducă în fața publicului “cult” problematica unei categorii sociale care nu mai fusese expusă”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook, vizibil afectat de pierderea suferită.

Cine a fost Voicu Rădescu

În luna martie a acestui an Voicu Rădescu a fost numit cetățean de onoare al Bucureștiului la inițiativa lui Nicușor Dan. Și atunci, primarul a avut doar cuvinte frumoase de spus despre acesta, vorbind despre importanta lui contribuție la cultura Bucureștiului și a țării, fiind unul dintre cei care au promovat jazz-ul în România, inclusiv printr-un festival extrem de prestigios. Mai mult, a fondat și primul teatru independent din București în 1997.

„Voicu Rădescu este o personalitate a lumii noastre culturale. Este fondatorul primului teatru independent din Bucureşti, în anul 1997, un teatru la care multe dintre personalităţile teatrului nostru de azi au debutat şi pe care cu mari eforturi personale a reuşit să îl ţină aceşti 24 de ani. Este fondatorul clubului de jazz Green Hours şi unul dintre cei care au promovat jazz-ul în România, inclusiv un festival foarte prestigios de jazz. Mai mult decât atât, este o persoană foarte activă în multe dintre cauzele civice, de la Roşia Montană până la Berzei-Buzeşti, ca să dau doar câteva exemple, inclusiv pe zona de locuinţe sociale”, spunea primarul general în timpul dezbaterilor cu privire la votul pentru acordarea distincției.

Prima reacție după ce a devenit cetățean de onoare al Bucureștiului

„Sunt 27 de ani de când ai început utopia numită Teatru Luni de la Green Hours. Într-un subsol lung şi îngust, un bar de pe vremea comunismului, ai reuşit să faci cu adevărat un teatru. Adevărat, în sensul că acolo s-au făcut spectacole memorabile cu nume mari pe afiş – Maia Morgenstern, Coca Bloss, Constantin Cojocaru, Alexandru Dabija, Mihaela Rădescu, Dorina Crişan Rusu, dar şi nume mici pe vremea când au păşit în Green şi care în timp au devenit de referinţă în teatrul românesc – Radu Afrim, Marius Manole, Florin Piersic Junior, Andreea Bibiri, Şerban Pavlu, Geanina Cărbunariu, Radu Apostol, Dorina Chiriac, Andreea Vălean, Peca Ştefan, Ana Mărgineanu, Ada Milea, Tudor Aron Istodor, Ana Ularu, Dragoş Bucur, Radu lacoban, llinca Manolache şi atâţia alţii”, a spus aceasta în luna martie.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤