Social

A tăiat porcul și a descoperit că are 14 rinichi. Medicii veterinari n-au mai văzut aşa ceva

Un porc cu 14 rinichi descoperit după sacrificare, la Sălaj. Un gospodar din Sălaj a avut parte de o surpriză uriașă. Acesta a descoperit 14 rinichi, în loc de doi, atunci când a tranşat animalul.

Omul a chemat un jurnalist local și au dus rinichii la analiză la Direcţia Sanitar Veterinară. Medicii nu mai văzuseră niciodată așa ceva.

Un porc ajuns la maturitate, cu o greutate de peste 150 de kilograme, a fost sacrificat zilele trecute în comuna Băbeni, judeţul Sălaj. De tranşat s-a ocupat un bărbat cu o vechime de 30 de ani în tăierea animalelor.
Omul a descoperit că porcul avea 14 rinichi, în loc de doi, cât are un porc normal. Imediat, a sunat un jurnalist local, care îi este prieten iar acesta a filmat totul.

Un porc cu 14 rinichi
Cei doi s-au pus pe numărat rinichii şi au descoperit 8 într-o parte a corpului şi alţi 6 în cealaltă parte.

Rinichi sunt de dimensiuni diferite faţă de un rinichi normal. Sunt mai mici, iar puşi unii lângă alţii ajung la dimensiunea unui rinichi de porc normal.
Inițial nu a dat importanță și a pus organele în oală, la fiert. Ulterior, s-a gândit că poate medicii veterinari ar fi interesați de descoperire. Le-a pus la gheață și, împreună cu jurnalistul de la detectivuldepresasoc.ro, a mers la analiză, la Direcţia Sanitar Veterinară Maramureş.

A tăiat porcul și a descoperit că are 14 rinichi. Medicii veterinari n-au mai văzut aşa ceva
Doctorul Marius Sima, purtătorul de cuvânt al DSV Maramureş, a analizat cei 14 rinichi proveniți de la porc.

“În mod clar este o modificare congenitală, animalul s-a născut cu aceşti rinichi multipli. Rămâne de discutat care esta cauza apariţiei acestor rinichi multipli. Animalul a ajuns la greutatea de 150 de kilograme, fără a manifesta simptom de boală. Este clar că cel puţin unul dintre rinichi a fost funcţional, permiţând desfăşurarea vieţii în mod normal, fără probleme.

Este o anomalie genetică, la care se pot suprapune alţi factori la care animalul a fost supus. Vom face o anchetă să vedem de unde provine animalul, dacă fraţii lui au mai prezentat anomalii şi dacă această anomalie a fost transmisă genetic descendenţilor”, a spus Marius Sima, purtărtorul de cuvânt al DSV Maramureş.
De secţionarea organelor s-a ocupat Corina Dragoş, specialist din cadrul Direcției Sanitar Veterniare Maramureș. Aceasta a comparat cei 14 rinichi ce par a fi modificaţi genetic, cu doi rinichi normali.

“Rinichii primiţi prezintă modificări ale formei şi ale culorii. La un rinichi normal, la secţiune, se observă o delimitare a zonei corticale de zona medulară. Se pun în evidenţă piramidele şi bazinetul renal. La probele primite, nu observăm acea delimitare a zonei corticale de zona medulară, nici piramidele renale nu se văd. Este un rinichi afuncţional. Am făcut secţionări la toţi lobii la unul din rinichii primiţi şi nu se observă structura de bază a unui rinichi obişnuit”, a declarat Corina Dragoş de la DSV Maramureş.