ASTAZI! MARE sărbătoare pe 31 august 2021. E dedicată Maicii Domnului
Pe 31 august se praznuieste punerea in racla a braului Maicii Domnului, o sarbatoare mare de care ar trebui sa tinem cont cu totii.
Calendarul ortodox prăznuiește pe data de 31 august așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului! Este un eveniment legat de Adormirea Maicii Domnului când, aşa cum se ştie, Sfântul Apostol
Toma este dus în chip minunat, ca şi ceilalţi apostoli aflaţi departe, călare pe norii cerului la Ierusalim, pentru a o mai vedea încă o dată pe cea plină de Har.
Pentru că dorea să o mai vadă odată, au deschis mormântul şi nu au mai găsit sfântul ei trup. Maica Domnului i s-a arătat ca împărăteasă înconjurată de îngeri şi i-a dăruit Sfântului Toma brâul său ţesut de ea însăşi din păr de cămilă. Brâul s-a păstrat la Ierusalim până în anul 395
când a fost dus la Constantinopol de către fiul împăratului Teodosie cel mare, Arcadie, pe care Preacurata l-a salvat de la moarte sigură în timpul unei furtuni pe mare.
Brâul a fost aşezat cu multă evlavie într-o raclă aflată în biserica Maicii Domnului din cartierul Chalkoprateia, acolo unde se afla şi Sfânta Marahmă cu Chipul cel nefăcut de mâna omului.
Racla a rămas închisă timp de 600 de ani, până când împăratul Leon cel Înţelept a cerut stăruitor patriarhului ca soţia lui bolnavă să se atingă de el.
În noaptea de dinaintea acestei sărbătoriți se spune o rugăciune. Nu uita să o zici la noapte:
Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât
serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.
Brâul Maicii Domnului a vindecat-o pe loc pe Împărăteasa Zoe
Cu procesiune şi rugăciuni Cinstitul brâu a fost dus la palatul imperial şi a fost aşezat pe pieptul împărătesei Zoe care s-a vindecat pe loc! Drept recunoştinţă, împărăteasa l-a împodobit cu fir de aur şi l-a aşezat din nou în raclă spre a fi păstrat în biserica din Vlaheme.
De-a lungul timpului, Braul Maicii Domnului se pare ca a vindecat nenumarati bolnavi, in special de cancer, si a savarsit minuni pentru femeile care veneau sa se roage Maicii Domnului pentru a putea avea copii.
„Tamaduirea acestora s-a produs prin purtarea in jurul braului a unei panglici care a fost atinsa de racla in care se pastreaza Braul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brau a facut sa inceteze diferite epidemii: in 1813, Braul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus in Tara Romaneasca pentru indepartarea ciumei; in 1871 sultanul turc sub a
carui protectie se gasea Muntele Athos dupa caderea Constantinopolului, a dus Braul in tara sa pentru indepartarea holerei; in 1894 Braul a fost dus la Kios, pentru a inlatura epidemia care lovise plantatiile de lamai si portocali”, se mai arata pe crestinortodox.ro.
Chiar daca sarbatoarea este trecuta in calendar cu o cruce neagra, ea este una de o importanta mare pentru crestin ortodocsi. Din acest motiv, este interzis ca oamenii sa desfasoare activitati prin gospodarie (curatenie, munca pe camp, etc.). In aceasta zi oamenii ar trebui sa isi indrepte
ochii catre cer si sa inalte o rugaciune catre Maica Domnului, pentru a primi binecuvantarea divina. Ca in orice zi de sarbatoare, nu se spala rufe, iar credinciosii ar trebui sa-i vorbeasca doar de bine pe semenii lor si sa nu injure ori sa blesteme.
Tropar la Praznicul aşezării în raclă a Cinstitului Brâu al Maicii Domnului
Născătoare de Dumnezeu pururea Fecioară, Acoperământul oamenilor, Veşmântul şi Brâul Preacuratului tău trup, puternic Acoperământ cetăţii tale ai dăruit prin naşterea ta cea fără sămânţă, Nestricată rămânând.
Că întru tine şi firea se înnoieşte şi vremea. Pentru aceasta, te rugăm, pace cetăţii tale dăruieşte şi sufletelor noastre mare milă.