Dezvaluirea unui macelar in prag de sarbatori este alarmanta! Inspectorii de specialitate din cadrul ANSVSA atrag atenția crescătorilor și consumatorilor de carne de porc obținută în urma sacrificărilor tradiționale, asupra pericolului apariției trichinelozei în urma consumului de carne de porc neexaminată sanitar veterinar.
Barbatul, care practica meseria aceasta de 30 de ani, a povestit ce se intampla cu carnea bolnava, la propriu, a unui animal.
Acesta a precizat ca atunci cand exista cancer in carnea de porc, aceasta nu este aruncata la gunoi, ci este de vanduta, mai departe clientilor.
Din pacate, nici carnea procesata nu este sanatoasa, fiind responsabila pentru producerea mai multor tipuri de cancer.
Ce este trichineloza
Specialiștii atenționează că Trichineloza este o boală parazitară, ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder) şi porcii sau alte specii infestate. Omul se poate îmbolnăvi consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată sau afumată, iar boala se manifestă prin febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive, dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței etc. În cazul unor simptome sau pentru prevenirea îmbolnăvirii se poate face un examen trichineloscopic.