Aurora boreală va apărea în România și la noapte. Unde și cum o poți vedea

Fenomenul extraordinar al luminilor nordice a fost perceput în România în timpul nopții dintre vineri și sâmbătă, la o intensitate neîntâlnită de câteva secole încoace. Potrivit expertului în astronomie, dr. Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, există posibilitatea ca acest spectacol să se repete și în următoarea noapte.

Observarea acestui fenomen a fost posibilă cu ochiul liber, în special în regiunile nordice și mai puțin afectate de iluminatul artificial al orașelor. „Este necesar să privim către partea nordică și să fim răbdători, deoarece aceste evenimente sunt imprevizibile. Chiar și atunci când sunt prognozate, uneori nu se materializează.”

„În ultima noapte, am putut observa aurora boreală în România într-un mod care nu s-a mai întâmplat de sute de ani. Nu există înregistrări istorice sau date care să indice că acest fenomen a fost perceput în mod similar în țara noastră vreodată. Aceasta este o concluzie la care am ajuns majoritatea celor care am fost martori oculari”, a explicat Adrian Şonka pentru Agerpres.

Cu toate acestea, este important de menționat că fotografiile pot distorsiona realitatea, deoarece camerele sunt sensibile în special la culorile roșu și verde. Cu ochiul liber, culorile nu erau atât de intense, fiind necesară o perioadă de acomodare la întuneric pentru a le percepe.

După aproximativ 10-15 minute de observare, au început să se distingă nuanțe de roz și verde, dar senzația vizuală nu a fost la fel de spectaculoasă ca în imaginile captate, cu toate că erau observabile într-adevăr”, a subliniat Şonka. Aurora boreală a fost observată în reprize, inițial în cursul nopții, apoi după o pauză de aproximativ o oră, devenind vizibilă din nou în primele ore ale dimineții de sâmbătă, la aproximativ o oră după miezul nopții.

„Imediat ce s-a lăsat întunericul, am putut distinge un fenomen mai intens, sub formă de cortine luminoase sau pete roșiatice, în direcția nordică. Această perioadă a durat aproximativ o oră. A urmat o pauză, iar în jurul orei 01:10 a început din nou să fie vizibil un fenomen extrem de intens, care a persistat aproximativ o oră, până în jurul orei 01:50.

Ulterior, cortinele luminoase au dispărut, lăsând în urmă o nuanță roșiatică și verzui”, a explicat Adrian Şonka. El a subliniat că aurora boreală se formează în jurul polilor magnetici, dar în anumite circumstanțe poate fi observată și la latitudini mai joase.

„Atunci când observăm aurora boreală în România, aceasta se formează în aceleași locuri ca și de obicei, în jurul polilor magnetici, dar se înalță mai sus în atmosferă, devenind mai intensă și vizibilă la distanțe mai mari. Este ca și cum ai vedea munții din București. Acest lucru nu înseamnă că munții se află în București.

Munții sunt unde sunt, dar vremea este clară și îi putem vedea de departe. Prin urmare, aurora boreală nu a avut loc în România, ci a fost observată din România”, a clarificat el. Fenomenul a fost observabil în contextul a trei erupții solare care au avut loc în această perioadă, ceea ce a perturbat câmpul magnetic al Pământului.

„Aurorele boreale sunt generate de materialul provenit de la Soare. Soarele emană nuclee atomice, gaze și electroni, care se împrăștie în întregul sistem solar. Aurorele se produc mereu, dar în general sunt de intensitate redusă. Atunci când are loc o erupție solară, cantitatea de material emis este mai mare și, dacă ajunge la Pământ, aurorele devin mai intense”, a detaliat Şonka.

Aurora boreală ar putea fi observată din nou în această noapte Aurora boreală ar putea fi vizibilă și în această noapte, însă nu există garanții în acest sens. Cei interesați să asiste la acest fenomen ar trebui să se deplaseze în afara zonelor urbane mari și să privească către nord. În schimb, în noaptea de duminică spre luni, fenomenul nu va mai putea fi observat.

„Nu este vizibilă din prima încercare. Am stat timp de o oră și nu am observat nimic, apoi a apărut din nou, pentru ca apoi să dispară. Este necesar să fim pregătiți să petrecem câteva ore într-un câmp, să evităm utilizarea telefoanelor, să ne acomodăm cu întunericul, să nu aprindem farurile mașinii și să fim într-o locație sigură”, a transmis astronomul.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤