Sunt vești bune din partea Ministrul Muncii. Raluca Turcan a anunțat că românii afectați de creșterea prețurilor la energie vor fi sprijiniți de către Guvern. Concret este vorba despre o schemă de compensare la care lucrează Executivul pentru ajutorarea celor aflați în dificultatea de a-și plăti facturile.
Promisiuni pentru români. Ce se întâmplă de la 1 ianuarie 2021 Raluca Turcan vorbește despre un proiect (proiectul consumatorului vulnerabil) care oferă soluții românilor ce au nevoie să fie sprijiniți. Ministrul Muncii spune că va pune presiune pentru ca proiectul adoptat de către Guvern să fie votat și de Parlament, astfel încât să fie devansate aplicarea măsurilor de susținere pentru 1 ianuarie 2022.
Românii vor fi ajutați prin: subvenționarea consumului la energie, în funcție de tipul de energie pe care îl consumă, și acordarea unui supliment, în afara sezonului rece, pentru alte tipuri de consum de energie.
Prin legea consumatorului vulnerabil, între 1 și 5 milioane de români vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului.
Măsura vizează un număr de aproximativ 500.000 de gospodării.
Și până intră în vigoare, vor beneficia de sprijin dar, din nefericire, pe cifre, așa reiese, că avem 500.000 de gospodării cu oameni ale căror venituri sunt sub nivelul de 810 lei/membru și, cumulat, avem până la aproximativ 5 milioane de oameni care câștigă sub nivelul salariului mediu brut pe economie, a declarat Raluca Turcan la un post de televiziune.
Ministrul Muncii a mai precizat că se estimează o creștere a prețurilor care însă nu va fi disproporționată. În acest context, premierul României a declarat că majorările de prețuri se întâmplă din cauza importurilor, a influențelor venite de pe piața europeană și din nevoia de schimbare din zona de producție a energiei.
În ceea ce privește facturile de la gaz care i-au speriat pe români, specialiștii spun că totul pleacă de la explozia prețului de achiziție a gazelor, în România și în Europa. Conform Institutului de Statistică, în ultimul an, gazele s-au scumpit, în medie, cu 20 de procente.