Calendar ortodox 15 iulie 2021. La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Iosif

Calendar ortodox 15 iulie 2016. La mulți ani Iosif! Astăzi este cinstit Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului, iar cei care îi poartă numele își sărbătoresc onomastica. Ziua de 15 iulie ni-i aduce în atenție și pe Sfinții Chiric și Iulita care au trăit în vremea împăratului Dioclețian. Iulita a rămas văduvă la puțin timp după nașterea fiului ei Chiric. Amândoi au suferit și au murit în chinuri pentru că și-au recunoscut credința în Iisus Hristos și nu au vrut, sub nicio formă, să renunțe la ea.

Sfinții zilei în Calendarul Ortodox de joi, 15 iulie

Iată ce scriu cărțile bisericești despre cei doi Sfinți pomeniți pe 15 iulie, care au murit pe vremea persecuțiilor împotriva creștinilor.

Când împăratul Dioclețian a declanșat persecuțiile împotriva creștinilor, Sfânta Iulita și-a luat fiul și a plecat din Iconia în Seleucia.

Acolo a fost arestata și dusă înaintea judecătorului sub acuzația că este creștină. Încercând să o determine să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos, judecătorul l-a luat pe Chiric pe genunchi și i-a adresat câteva cuvinte.

Deși avea doar trei ani, Chiric a strigat:

Eu sunt creștin și vreau cu mama mea!

În urma acestor cuvinte, judecătorul l-a lovit pe Chiric cu piciorul, iar copilul s-a rostogolit pe treptele de piatră și și-a dat duhul.

Miluieşte-te, Iulito, cruţă-ţi tinereţile tale şi închină-te zeilor, ca să te izbăveşti din munci şi să nu pieri cumplit cu moarte fără de vreme, ca şi fiul tău. Iar muceniţa răspundea: Nu mă voi închina dracilor şi idolilor celor surzi şi muţi, ci mă voi închina Domnului meu Iisus Hristos, Unul născut, Fiul lui Dumnezeu, prin Care toate le-a făcut Tatăl Ceresc. Deci mă sârguiesc ca să ajung pe fiul meu, ca împreună cu el să mă învrednicesc împărăţiei cereşti.

După chinuri cumplite, Iulita a fost decapitată.

Moaștele sfinților mucenici Chiric și Iulita sunt făcătoare de minuni. O parte din sfintele lor moaște se află la Ohrida, în Biserica Sfintei Născătoare de Dumnezeu Vindecătoarea.

Alți Sfinți pomeniți pe 15 iulie: Sfântul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului, Sfântul Vladimir, luminătorul Rusiei și Sfântul Mucenic Lolian.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤