Sărbătorile Pascale sunt tot mai aproape și gospodinele deja se gândesc la pregătirile pentru acest mare eveniment. Un lucru pe care nu toată lumea îl știe și de care nu se ține cont, deși ar trebui, este când se vopsesc, de fapt, ouăle și ce semnificație are culoarea roșie a acestora. Află tot ce trebuie să știi despre cel mai important obicei de Paște.
Când se vopsesc ouăle
Toată lumea intră în febra pregătirilor de Paște. Deși sunt multe de făcut, cel mai important obicei este vopsirea ouălor. Deși multe gospodine lasă această sarcină pe final, ar trebui să știe că există o zi specială când trebuie să fie vopsite acestea. Tradiţia spune că Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă.
Culoarea roșie este cea mai întâlnită, pentru că simbolizează sângele lui Iisus. Se spune că Fecioara Maria a mers la crucea pe care se afla răstignit Iisus și a așezat acolo un coș cu ouă, care pe loc au fost înroșite de sângele care se scurgea din rănile Mântuitorului. Văzând acestea, Domnul a zis: „De acum înainte să faceți și voi ouă roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.
Se spune că ouăle vopsite în Joia Mare nu se strică niciodată și pot fi păstrate pentru a feri casa de rele. Mai mult, ouăle colorate în această zi pot fi îngropate în grădină, pentru a o feri de grindină și piatră.
Mai mult, un ou vopsit în această zi se pune într-un lighean peste care se toarnă apă. Oamenii se spală pe față cu această apă pentru afi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu.
Cum se vopsesc corect ouăle
Înainte de a vopsi ouăle, este bine ca acestea să fie degresate. Astfel, ai nevoie de apă caldă și detergent de vase. Ouăle se spală cu un burete, după care se clătesc și se șterg bine, astfel încât să nu rămână pe ele detergent.
Ouăle se fierb la foc mic, pentru a evita fierberea lor inegal. Lasă-le pe foc aproximativ 10-12 minute, după care scurge apa pentru a le pune la vopsit.
Dacă nu vrei să folosește vopsea din comerț, poți apela la coloranți naturali:
– Sfeclă roşie pentru ouă roşii;
– Frunze de ceapă roşie pentru ouă roz ;
– Frunze de varză roşie pentru ouă bleu sau albastre;
– Frunze de urzici pentru ouă maro deschis;
– Fructe de pădure (afine) pentru ouă gri – violet ;
– Turmeric pentru ouă galbene.