Cei născuți înainte de ’89 au o trăsătură aparte. Cu ce se diferențiază de restul populației

Cei născuți înainte de anul 1989 au o trăsătura aparte care și-au pus amprenta pe această generație și probabil că în viitor se va simți și mai tare diferența.

Copiii născuți în perioada căderii Comunismului au ajuns să fie mai scunzi decât cei născuți înainte sau după această perioadă.

Trăsătura aparte pe care o au cei născuți înainte de ’89
Un studiu BERD arată cum a marcat căderea Comunismului generațiile din statele din Europa Centrală și de Est, precum și în fosta Uniune Sovietică. Copiii născuți în perioada respectivă sunt mai scunzi decât cei născuți înainte sau după căderea Comunismului.

Conform studiului care a vrut să arate efectele tranziției în Europa, diferența de înălțime dintre copiii născuți între 1989 și 1991, care sunt acum adulți în toată regula, și generațiile de dinainte și de după ei, este de aproximativ un centimetru.

În cadrul studiului s-au analizat 51.000 de gospodării din 29 de foste state comuniste, precum și patru state occidentale care nu au trăit sub regimul comunist.

Specialiștii au arătat că cei care s-au născut în perioada în care a căzut regimul comunist sunt cu 1,1 cm mai scunzi, decât cei născuți înainte sau după această perioadă.

BERD concluzionează că înălţimea medie a adulţilor din eşantion a început să scadă cu doi trei ani înainte de căderea blocului comunist. Tendința de creștere a apărut abia după şase-şapte ani.

Motivul pentru care cei născuți în timpul căderii Comunismului sunt mai scunzi
Studiul efectuat de BERD arată că perioada tranziției a presupus o recesiune totală în statele din afara comunismului și că scăderea în înălțime se observă cu precădere la în statele unde produsul intern brut pe cap de locuitor este mai mic de 15.000 de dolari.

Mai mult decât atât, primii ani ai tranziției de la regimul comunist au venit la pachet cu dezorganizarea serviciilor publice, în special în domeniul sănătății.

Studiul a arătat că perioada comunismului și-a pus amprenta în viețile oamenilor, nu doar la nivel mental, ci și la nivel fizic, înălțimea fiind considerată o trăsătură.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤