Cel mai mare fermier

Dan Țandea, cel mai mare fermier din județul Cluj s-a stins la vârsta de doar 51 de ani.

Din primele informații rezultă că Dan Țandrea a fost găsit decedat la ferma sa din Apahida, într-o fosă septică, folosită pentru canalizare.
”Era o instalație iprovizată. El a intrat acolo să monteze nu știu ce țeavă și nu a mai putut ieși. Acolo a fost găsit mort în cursul dimineții. Cel mai probabil a intrat acolo și nu a mai putut să iasă. Noaptea a fost frig și a înghețat acolo”, spun cei care l-au cunoscut foarte bine pe fermier.

Dan Ţandrea era deținătorul celebrei mărci ”brânza de Năsal” și a condus timp de mai mulți ani una dintre cele mai importante cooperative din România, Cooperativa Someș-Arieș din județul Cluj.

Vestea dispariției lui Dan Țandea a zdruncinat zootehnia și întreaga agricultură românească. Decesul a avut loc duminică dimineața, la ferma lui Țandrea din Apahida.

”Drum lin spre cer îi doresc prietenului meu Dan Țandea din Cluj, fermier în Cooperativa Someș Arieș. Dumnezeu să-l ierte”, a scris Ilie Chifan, un cunoscut al fermierului.

Dan Cristian Țandea (52 de ani) era cunoscut ca un crescător pasionat de vaci de lapte, dar și ca fermierul care a salvat brânza de Năsal. A condus până nu demult Cooperativa Someș-Arieș, formă asociativă care avea, în 2018, o cifră de afaceri de 5 milioane de euro. Dan Țandea administra la acea vreme o fermă care lucra circa 500 de hectare de teren, cu un efectiv de 270 de vaci de lapte, în timp de soția și fiul lui Dan Cristian Țandea dețineau alte 56 de bivolițe, 44 de vaci și 700 de oi.

În cadrul interviului realizat în urmă cu doi ani, fermierul Dan Țandea a povestit cum a reușit să reînvie și să readucă pe piață una dintre cele mai valoroase brânze românești: brânza de Năsal.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤