Certificatul verde Covid se aplică din 25 septembrie. Ce restricţii se anulează

Ţările de Jos introduc din 25 septembrie certificatul verde COVID. Italia impune, de asemenea, obligativitatea paşaportului sanitar pentru toate categoriile de angajaţi

Cerificatul verde Covid va deveni importat şi în ţara noastră de săptămâna viitoare, în condiţiile în care alte ţări din UE l-au aprobat deja.

Ţările de Jos vor cere dovada vaccinării împotriva COVID-19 sau un test recent pentru coronavirus tuturor persoanelor care doresc să intre în baruri, restaurante, muzee, teatre şi la alte evenimente

culturale, începând din 25 septembrie, în condiţiile în care s-a renunţat la aproape toate măsurile de distanţare fizică, informează joi Reuters.

O mică majoritate din Parlamentul olandez a respins joi seara o moţiune prin care i se cerea guvernului să-şi schimbe intenţia în legătură cu certificatul verde COVID , în timp ce premierul Mark Rutte a declarat că acesta este necesar pentru a preveni un nou val de contaminări.

‘Suntem în continuare într-o situaţie periculoasă. Să nu facem asta (să nu introducem certificatul verde COVID) ar presupune mari riscuri’, a spus Rutte în timpul unei dezbateri încinse în parlament.

Oponenţi din întreg spectrul politic au pus la îndoială necesitatea certificatului verde COVID, pe care mulţi îl consideră o modalitate

de a impune vaccinarea, în pofida promisiunilor făcute de guvern că aceasta nu va fi niciodată obligatorie.

‘Această măsură este lipsită de sens, inutilă şi falsă. Aceasta înseamnă vaccinare cu forţa şi dezbină societatea’, a declarat liderul opoziţiei de extremă dreapta Geert Wilders.

Circa 72% dinte cei 17,5 milioane de olandezi au primit cel puţin o doză de vaccin COVID-19, potrivit datelor oficiale.

Chiar dacă sondajele de opinie au arătat că majoritatea olandezilor susţin vaccinarea, certificatul verde COVID este puternic contestat de cei care refuză să se vaccineze.

Propunerile privind introducerea certificatului verde COVID au fost primite de asemenea cu ostilitate şi de persoane din sectorul sanitar, iar multe baruri şi restaurante au spus că nu intenţionează să coopereze.

Primarul capitalei olandeze Amsterdam, Fremke Halsema, a declarat miercuri că poliţia din oraş nu va avea capacitatea de a sprijini noua politică, prin care localurile trebuie să-şi verifice propriii clienţi.

 

Numărul de noi contaminări a scăzut în Olanda sub 2.000 pe zi, în timp ce 600 de pacienţi bolnavi de COVID-19 primesc tratament la spital.

Italia impune obligativitatea paşaportului sanitar pentru toate categoriile de angajaţi

Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din lume, impunând obligativitatea paşaportului sanitar pentru toţi angajaţii, fie din mediul privat, fie de la stat, începând din 15 octombrie, transmite Reuters.

Noile reguli fac parte din strategia guvernului lui Mario Draghi de a convinge oamenii să se vaccineze şi de a reduce numărul de contagieri într-una dinte cele mai grav afectate ţări de pandemia de coronavirus. Paşaportul de sănătate este un certificat pe hârtie sau în format digital care arată că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin împotriva COVID-19, că este testat negativ sau că s-a recuperat recent după boală.

Orice angajat care nu va avea un astfel de document valid asupra sa va fi suspendat din funcţie şi nu i se va mai plăti salariul, însă nu poate fi concediat. Persoanele care vor ignora decretul şi vor continua să meargă la muncă fără să aibă un paşaport sanitar riscă o amendă de la 600 până la 1.500 de euro. scrie romaniatv

➦ CITEȘTE ȘI... ➤