Cine este Dr. Kadisha Muayabo, medicul pe tura caruia Iulian Grigore, de doar 25 ani a murit in chinuri dupa o banala apendicita.

Cum se apără medicul care l-a ținut sub observație pe Iulian, deși avea nevoie urgentă de operație?

Destin crunt pentru un tânăr din Mangalia, în vârstă de 25 de ani. Iulian Grigore avea toată viața în față, dar problemele de sănătate i-au adus sfârșitul.

Neglijența medicilor l-a făcut să-și dea ultima suflare pe patul de spital. De câteva ori i-a fost greșit diagnosticul, până când specialiștii au reușit să afle cu ce afecțiune se confruntă.

Într-un final, a fost operat de apendicită, dar ulterior a decedat. La scurt timp de la tragedie, medicul care s-a ocupat de cazul lui Iulian a făcut și primele declarații. Iată cum se apără acesta în fața acuzațiilor de malpraxis, pe care familia victimei i le aduce!

Medicul care s-a ocupat de cazul lui Iulian: “Eu nu sunt Dumnezeu, mie îmi pare rău de copil”

Cazul lui Iulian Grigore a ajuns viral în spațiul public, după ce rudele tânărului de 25 de ani, decedat după o operație de apendicită, i-au acuzat pe medicii de la Spitalul MunicipalMangalia de malpraxis. După zile întregi de chin, dureri cumplite, și diagnostice greșite, pacientul a fost transferat la Spitalul Județean din Constanța, unde a fost supus, în cele din urmă, unei intervenții chirurgicale.

Totul a fost, însă prea târziu. Infecția se răspândise deja în tot corpul, din cauza amânării operației. Acum, după întreaga tragedie, Dr. Kadisha Muayabo, medicul care s-a ocupat de Iulian, explică cum s-a ajuns în această situație: “Copilul care a murit e cunoscut.(…)

El a fost de vreo 3 ori în Urgență și acolo i-au spus că are colită renală. Eu sunt medic pensionar. Dacă se ducea în Urgență, nu venea la mine! Eu nu mai sunt în spital, dar în ziua în care copilul era acolo m-a chemat o asistentă. Pe la ora 1 jumătate-2, m-a chemat o asistentă și mi-a zis că “E cineva aici.”, și eu am întrebat-o “Dar medicul, care consultă în ambulatoriu, nu e?”. A zis că nu. Și eu atunci m-am dus să-i pun mâna pe burtă, a zis asistenta că acest copil are colică renală.

Așa mi-a zis. Și am întrebat de când este tratat pentru colică renală. A fost în Urgență de vreo două sau trei ori și avea tratamentul dat acasă. Și se simțea tot rău. În ziua aia coincident eu am trecut pe acolo și băiatul s-a prezentat. Am pus mâna și am zis apendicită. L-am internat pe copil în spital și ca mâine să îl operăm. Nu automat, a trebuit să am analize, toate mai devreme. Dimineață, când trebuia să intre în sală, m-am uitat la el și am văzut că are un testicul umflat. Acum ce să fac? Atunci am continuat cu tratamentul, antibioticul și așa mai departe. Și a treia zi la fel. Era duminică atunci când am intrat.

Copilul era intrat de miercuri și trebuia să-l opereze joi dimineață. Am văzut testiculul umflat și am zis că nu trebuie să se intre în așa ceva, să fie alte probleme acolo. Colegul meu care face ecografii zice că nu vede nimic în burtă. Atunci, duminică, am chemat ambulanța și l-am trimis la Constanța. Nu poți să iei pe cineva de pe drum și să îl bagi în sala de operație. Copilul ăla era preponderal, avea 130 și ceva de kilograme. Nu e ceva de jucat. Eu trebuie să fac anestezie. La ora aia nu mai era cineva în spital. Nu mai erau anesteziștii să vadă. Am zis să-l operez a doua zi și a doua zi dimineață l-am văzut cu testicul umflat. Și-am mai amânat. Eu am trecut prin Urgență din întâmplare, el a fost în urgență de două sau trei ori, nu și-a făcut tratamentul în spital.

Avea foaie fără observație în spital. I-am făcut analize, examene de urină. Nu pot spune că eu sunt responsabil pentru moartea copilului, eu am vrut să fac ceva bun. Era supraponderal, e greu de depistat. În fiecare zi eram la el, i-am făcut analize tot. L-am văzut joi, vineri și sâmbătă. Noi tratăm și testiculul care e umflat.

Colegul meu urolog, care verifică pe toată lumea, era în concediu, dar cazul a rămas pentru că eu l-am internat. Când a ajuns la Constanța era testiculul umflat, dar acolo când i-au făcut CT (Tomografie Computerizată) au găsit ce au găsit acolo. Eu nu sunt Dumnezeu. Mai ales că v-am zis că era preponderal. Asta a fost tot! Mie îmi pare rău de copil. Medicamentul pe care-l lua, tratamentul de la el de acasă masca boala, nu poți să știi ce e acolo.”, a declarat doctorul Kadisha Muayabo, pentru replicaonline.ro.

Familia lui Iulian luptă să facă dreptate

Pe de altă parte, părinții tânărului decedat fac acuzații grave la adresa doctorilor de la Spitalul Municipal Mangalia și susțin că fiul lor a murit din cauza neglijenței personalului medical: “L-a băgat în cabinet, l-a întins pe pat, l-a apăsat pe burtă. A făcut: «Auu. Zice: E acută. Îl operăm mâine. Zic: Cum să-l operaţi mâine dacă e acută, dacă plesneşte?». El s-a uitat la ceas, a zis că «e ora 14, nu îl mai operăm». Avea pulsul 132, când vorbeam cu el se ridica pulsul la 142 şi deschidea ochii. Pentru mine, timpul s-a oprit în loc. Nu este posibil ca în ziua de astăzi să mori cu zile de la simplă operaţie de apendicită.”, a declarat tatăl lui Iulian, pentru observatornews.ro.

Iulian Grigore, un tânăr în vârstă de 25 de ani, a murit de peritonită după ce cadrul medical care ar fi trebuit să-l opereze ar fi amânat operația fiindcă programul său de lucru se încheiase, conform Antena 3.

Tânărul s-a prezentat la spitalul din Mangalia alături de tatăl său după primele dureri de burtă, dar trei zile ar fi trecut până i s-a pus un diagnostic. Inițial cadrele medicale l-au tratat pe tânărul în vârstă de 25 de ani de enterocolită, de pietre la rinichi și ulterior de apendicită.

„I-au făcut electrocardiogramă, i-au băgat o perfuzie și i-au dat drumul acasă. Ba că-i rinichiul, ba că e nisip, ba că-i enterocolită, ba că-i piatră… deci au mers pe bâjbâială… Am plecat iar la urgență, în aceeași zi, pe 17. De data asta i-au luat și sânge, urină, i-au făcut iar perfuzii”, a declarat tatăl tânărului, Marius Grigore.

În plus, Iulian Grigore s-a prezentat la spital înainte de Crăciun, iar o zi de așteptare s-a transformat în șase.

Umilit de asistente

„A fost și umilit de către asistente. Îi spuneau: dă-te jos din pat că ești mare, de-aia ești așa gras, du-te și spală-te că puţi! Deci îl umileau, iar el, săracul, nu putea de dureri…”, a mai povestit Marius Grigore.

În cele din urmă, tânărul a fost transferat în stare gravă la Spitalul Județean Constanța. Cadrele medicale de la Mangalia nu-l mai puteau opera astfel că au decis să-l transfere la Județean.

„În urma investigațiilor imagistice s-a decis să se intervină chirurgical de urgență. Ulterior a mers la Terapie Intensivă cu stare generală gravă, instabil hemodinamic. În pofida tuturor eforturilor depuse de medicii din cadrul Spitalului Județean Constanța, a survenit decesul”, a afirmat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.

Iulian Grigore a murit de peritonită, se arată în certificatul medico-legal. Medicul chirurg învinuit că nu a dorit să-l opereze pe tânăr la Mangalia lucrează la acea unitate spitalicească de peste 15 ani. Șefii săi așteaptă expertiza medico-legală.

„Pentru a se dovedi malpraxisul se vor implica 3 sau 5 instituții. Prima dovada va fi expertiza anatomopatologică sau medicolegală. Din ea va rezulta diagnosticul constatator și apoi se poate face o legătură cu o eventuală rea practică a domnului doctor. Documentele vor putea fi folosite de familie în sesizarea colegiului medicilor”, a declarat Liviu Mocanu, purtător de cuvânt al Spitalului din Mangalia.

Prietenii tânărului sunt șocați. Aceștia susțin că Iulian Grigore era energic, pozitiv și foarte atent cu sănătatea sa.

„E tragic că s-a întâmplat asta. Putea fi cu noi acum dacă îl transferau de la început la Constanța. Acolo s-a încercat totul dar nu s-a putut”, a declarat unul dintre prietenii tânărului.

„Ne cunoșteam de mici. Când am auzit ca e la spital nu am putut să ajung imediat. Înainte sa fie internat am ieșit pe afară. Era OK. Dar apoi ne-a livrat un colet vineri seara și era galben la față. Vina este a celor care au avut grija de el și care, dacă au văzut că nu e bine, trebuiau să vadă ce se întâmplă. El era foarte activ și alerga, era vesel, nu spunea că e trist. Își făcea analizele la timp”, a povestit o prietenă.

În prezent, familia acestuia intenționează să depună plângere penală pe numele cadrului medical pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤