Colonelul supranumit „fantoma din Kiev” a murit. S-a stins în timp ce încerca să deturneze mai multe avioane de luptă rusești
Supranumit „fantoma din Kiev”, Oleksandr Oksanchenko era pilot colonel în aviația din Ucraina. El a pierit în timpul unei confruntări aeriene încerând să își apere țara.
Avionul său a fost doborât deasupra capitalei Kiev de către sistemul de rachete rusești S-400 Triumph.
Colonelului i-a fost acordat post mortem titlul de Erou al Ucrainei de către președintele țării, Volodimir Zelensky. „Lupul Gri”, cum mai era supranumit, a câștigat o serie de premii pentru
spectacolele aviatice pe care le-a oferit în cadrul mai multor evenimente aviatice din Europa.
Cine a fost Oleksandr Oksanchenko
Oksanchenko s-a născut pe 26 Aprilie 1968 în Mahdalynivka. A fost pilotul de prezentare al aviației militare din Ucraina între anii 2013 și 2018.
Printre avioanele pilotate se numără aeronavele Suhoi Su-27, cu Brigada 831 de Aviație Tactică de la baza aeriană Myrhorod, participând la diferite spectacole
aeriene europene. Acesta s-a pensionat în anul 2018, dar s-a întors în armată voluntar pentru a putea ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia.
Era supranumit fantoma din Kiev
De când a intervenit în război, colonelul a doborât numeroase aeronave de luptă rusești, primind porecla de „fantoma din Kiev”. Doar în primele 30 de ore ale invaziei el a reușit să doboare șase avioane militare ale părții adverse.
Armata Ucrainei s-a bazat pe experiența și talentul său de pilot pentru a putea menține cât mai sigur spațiul aerian al țării. Ucrainenii îl plâng acum pe cel care a fost un adevărat erou pentru țara lor.
Situația din Ucraina în prezent
Războiul dintre Rusia și Ucraina este în plină desfășurare. O nouă rundă de negocieri pentru pace va avea loc între delegațiile celor două țări astăzi. Între timp, atacurile continuă. Rușii au cucerit mai multe orașe mari din Ucraina și se îndreaptă spre ținta principală: Kievul.
Ucrainenii fug din calea războiului cu toate mijloacele de transport disponibile. Ei fug către Vest, prin Polonia, sau ajung în România, după lungi ore de așteptare petrecută la Vamă. Doar ieri peste 2000 de refugiați au ajuns în București din Kiev cu autocarele, fiind cazați în adăpostul de la Romexpo.