Criza din Ucraina. Lukașenko: „Belarus va lupta alături de Rusia dacă Putin va intra în război”

Belarus va lupta alături de Rusia dacă Moscova va invada Ucraina, a declarat, vineri, Alexander Lukașenko, chiar dacă diplomatul rus Serghei Lavrov a declarat că țara sa nu are intenția de a merge la război, potrivit Euronews.

Președintele Aleksandr Lukaşenko a declarat că este dispus să primească „sute de mii” de soldați ruși în țara sa dacă fie Belarusul, fie Rusia vor fi atacate.

„Dacă va avea loc o agresiune împotriva Belarusului, vor fi sute de mii de soldați ruși. Care, împreună cu sute de mii de bieloruși, vor apăra acest pământ”, a spus Lukaşenko.

„Respingem cu tărie războiul. Războiul este un lucru rău și teribil. Astăzi, viața este complet diferită față de ceea ce era în 1941. Oamenii erau mai simpli pe atunci, majoritatea trăiau o viață mai simplă și nu era la fel de confortabilă ca viața noastră de acum. Doamne ferește să izbucnească războiul, unul dintre primele lucruri pe care va trebui să le facem va fi să lăsăm în urmă viața noastră confortabilă și să îndurăm greutățile războiului. Cine își dorește acest lucru? Nimeni nu vrea. Nimeni din lume nu dorește acest lucru”, a subliniat Lukașenko.

Lukașenko, despre criza din Ucraina: „Toată lumea va pierde în acest război”
Dar, la fel ca ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care a declarat vineri că Rusia „nu dorește un război”, Lukașenko a avertizat că, dacă va exista un conflict, „nu vor exista învingători”.

“Toată lumea va pierde în acest război”, a spus președintele Belarusului.

„Nu va exista nicio victorie în acest război, vom pierde cu toții, de aceea nu vrem război, am avut destule războaie. Am pierdut milioane de oameni în războaiele din trecut, vrem să trăim și să lucrăm în pace”, a adăugat Lukașenko.

Moscova și Minskul sunt aliați-cheie, Putin acordându-i un sprijin esențial lui Lukașenko în timpul protestelor care au urmat realegerii sale contestate în 2020.

Statele Unite și NATO au avertizat că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina, după ce 100.000 de soldați ruși au fost masați la granița cu această țară în ultimele săptămâni.

Rusia a negat în mod repetat că intenționează să invadeze Ucraina, din care a anexat Crimeea în 2014. În estul Ucrainei, separatiștii pro-ruși controlează întinderi de teritoriu în jurul orașelor Donețk și Luhansk.

Moscova a cerut asigurări că Ucraina va fi menținută în afara NATO, pe care Kremlinul o consideră o alianță militară largă antirusească, și că va înceta să desfășoare arme în apropierea granițelor Rusiei.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤