Cu câți lei vinde mama lui Culiță Sterp kilogramul de miel cu o lună înainte de Paște. Românii au crezut că nu văd bine

Cu Sărbătorile Pascale la orizont, inima românilor tresaltă de bucurie, iar pregătirile pentru festinul de Paște sunt deja în plină desfășurare. Mielul ocupă un loc central în meniul tradițional, dar îngrijorările cu privire la o posibilă creștere semnificativă a prețului acestei delicatese nu sunt de neglijat.

Totuși, Mama Geta, cunoscută ca o autoritate în domeniu și mama lui Culiță Sterp, vine cu vești îmbucurătoare, anticipând că în acest an carnea de miel ar putea deveni mai accesibilă. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la disponibilitate, deoarece cererea este în continuă creștere, iar oferta rămâne limitată.

Mama Geta, un nume venerat în Hațeg pentru expertiza ei în creșterea oilor, este o prezență prolifică în perioada sărbătorilor. Cu sute de oi sub îngrijirea sa, ea primește comenzile pentru carnea de miel în acest sezon festiv. Dar care va fi prețul kilogramului de miel în 2024?

“Perspectiva este favorabilă pentru carnea de miel”
În ciuda temerilor că mulți români ar putea fi excluși din bucuria tradiționalului miel de Paște din cauza prețurilor crescânde, Mama Geta aduce vești optimiste. Ea susține că în 2024, prețul cărnii de miel ar trebui să cunoască o scădere, datorită reducerii costului porumbului.

Cu toate acestea, trendul general indică o creștere a prețurilor, explică Mama Geta, din cauza cererii tot mai mari și a unei oferte limitate. Se pare că tot mai puțini crescători mai au miei de vânzare și sunt presați să mențină prețurile la niveluri ridicate. Cu toate acestea, Mama Geta, cu generozitatea care o caracterizează, afirmă că în acest an intenționează să vândă carnea de miel la un preț cuprins între 45 și 50 de lei pe kilogram.

“Avem două turme mari, ceea ce presupune o muncă considerabilă. Cererea pentru carne de miel este în creștere, mai ales în ultimii 5 ani, și nu ar fi trebuit să asistăm la o creștere a prețurilor în acest an, având în vedere reducerea costului porumbului importat din Ucraina.

Dimpotrivă, ar fi trebuit să observăm o scădere de aproximativ 10 lei pe kilogram. Anul trecut, prețul porumbului era de aproximativ 1,4 lei pe kilogram, în timp ce în 2024 am plătit doar 0,7 lei, la jumătate din prețul anterior.

Creșterea prețului cărnii de miel este determinată de cererea în continuă creștere și de oferta limitată, din cauza numărului redus de turme de oi în țară. În timp ce la piață prețul unui kilogram de carne de miel se apropie de 60 de lei, noi intenționăm să o vindem cu 45–50 de lei pe kilogram, direct de la gospodărie”, a declarat Mama Geta, conform playtech.ro.

Mama Geta a stabilit deja meniul pentru masa festivă

În ceea ce privește pregătirea mesei de Paște, Mama Geta afirmă că va adopta un stil simplu. Chiar dacă întreaga familie se va aduna acasă pentru sărbătoare, ea va pregăti doar câteva mâncăruri simple și delicioase.

Astfel, meniul pe care familia Sterp îl va savura de Paște va include: o ciorbă de miel, două-trei tipuri de prăjituri, friptură de miel și drob.

“Încă de când îmi amintesc, am preferat să pregătesc câteva mâncăruri alese în locul unei varietăți excesive care riscă să nu fie consumate. Așadar, voi găti o ciorbă de miel, câteva prăjituri alese, friptură de miel și drob, atât.

Nu mă complic cu salate elaborate, deoarece nu doresc să petrec mult timp în bucătărie doar pentru a vedea că mâncarea rămâne neatinse. Nu fac cumpărături cu mult în avans; în schimb, cu o zi înainte de sărbătoare, încep pregătirile în bucătărie. Apoi, când vin copiii, punem totul pe masă și ne bucurăm de ceea ce avem”, a adăugat Mama Geta.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤