Cum te avertizeaza pielea ca poti avea COVID-19

Coronavirusul provoaca pneumonie severa cu simptome precum tuse, febra, frisoane, cefalee si inflamatie a ochilor. Cu toate acestea, exista cel putin 5 semne cutanate care indica infectia.

Descoperirea a fost facuta de Academia Spaniola de Dermatologie si Venereologie (AEDV). Liderul studiului, Christina Galvan Casas, a declarat ca exista o legatura intre complicatiile cutanate si rata infectiei cu COVID-19.

Timp de 2 saptamani, 375 de persoane au fost examinate cu un diagnostic de coronavirus si au fost descoperite boli de piele concomitente care au aparut brusc fara un motiv aparent.

Eruptie maculopapulara
Acestea sunt cele mai frecvente – in 47% din cazuri in randul pacientilor in starea cea mai grava, cu o frecventa similara cu alte infectii virale.

Urticarie
Au fost examinate in 19% din cazuri, in principal pe trunchi sau imprastiate pe tot corpul. Acestea provoaca mancarime severa, sunt observate la pacientii cu afectiuni critice si sunt asociate cu alte simptome legate de COVID-19.

Eruptii cutanate pe picioare si brate
Acest tip de simptom s-a dovedit a fi caracteristic pacientilor mai tineri cu prognostic mai usor de infectie, a fost detectat in 19% din cazuri intr-un stadiu ulterior al infectiei cu coronavirus si a durat aproximativ 12 zile

Eruptii veziculare
In 9% din cazuri, acestea sunt observate, mai des la pacientii de varsta mijlocie si severitatea moderata a bolii.

Livedo reticularis
Se remarca in 6% din cazuri, se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unor pete reticulare albastru-rosiatic sau violet, in principal pe pielea picioarelor, ca urmare a unei incalcari a aportului de sange la nivelul pielii. Au fost observati la pacientii varstnici aflati in stare grava (la acest grup s-a inregistrat 10% mortalitate ”).

➦ CITEȘTE ȘI... ➤