Dacă Îi Reușea, Eram Cea Mai Bogată Țară Din Lume! Ce Planuri Avea Nicolae Ceaușescu: Nu Ne-Am Mai Fi Plâns Niciodată De Lipsa Banilor

La finalul anului 1982, România se confrunta cu un vârf al datoriei externe, acumulând obligații de 11 miliarde de dolari americani și era sub presiunea stringentă a Fondului Monetar Internațional (FMI). Într-un scenariu în care FMI-ul ar fi insistat pe măsuri de austeritate, România ar fi putut ajunge în incapacitate de plată, fiind forțată să își vândă resursele naturale, un scenariu care a devenit realitate pentru alte națiuni două decenii și jumătate mai târziu.

Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu a decis să contracareze acest traseu. După 1985, el a luat decizia neașteptată de a rambursa anticipat întreaga datorie externă, evitând astfel capcanele bursiere și vânzările de active strategice pe piețele internaționale. Această politică a surprins FMI-ul și a păstrat România departe de influența directă a acestuia.

Până în martie 1989, Ceaușescu și guvernul său reușiseră să stingă datoria externă, dar acest succes a venit la un cost enorm pentru populație, care a suportat sacrificii semnificative. În plus, la acel moment, România acumulase în conturile sale bancare un surplus de 3,7 miliarde USD și creanțe de aproximativ 7-8 miliarde USD.

Pentru anul 1989, exporturile României s-au ridicat la 6 miliarde USD. Cu toate acestea, arhivele oficiale, ajustate pe parcursul a 24 de ani de la revoluția din 1989, nu mai justifică astăzi decât existența a 2 miliarde USD. Există speculații că în noaptea de 14/15 decembrie 1989, un avion Il-18 a decolat de pe flotila prezidențială de la Otopeni către Teheran, într-un zbor special care ar fi transportat 24 de tone de lingouri de aur. Înregistrările aeriane indică faptul că avionul s-a întors gol din Iran pe 4 ianuarie 1990.

Această manevră a fost interpretată ca parte a unei strategii mai largi inițiate de Ceaușescu încă din 1987, când liderul român a recunoscut că România deține resursele necesare pentru a nu mai fi dependentă de FMI. Mai mult, Ceaușescu planifica să concureze direct cu FMI, unind forțe cu China, Iranul și Libia pentru a înființa o bancă destinată să ofere împrumuturi cu dobânzi reduse țărilor în curs de dezvoltare, un pas semnificativ în afirmarea independenței economice a României.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤