Doliu imens în lumea artistică! A murit un titan al zilelor noastre

Cunoscutul artist contemporan francez, Christian Boltanski, a murit joi, la vârsta de 76 de ani. Acesta a încheiat acum câțiva ani o înțelegere ciudată cu un milionar australian. Pentru o anumită sumă de bani, acesta a acceptat să fie filmat pentru tot restul vieții sale.

Doliu imens în lumea artistică din Franța. Christian Boltanski a murit la vârsta de 76 de ani VIDEO

Christian Boltanski, unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai acestor ani din Franța, a reușit să uimească o lume întreagă cu experimentele sale multimedia. De-a lungul timpului, acesta a reușit să se joace cu au mortalitatea și memoria, ajungând să moară la vârsta de 76 de ani, a anunțat, recent, un fost director de muzeu.

Christian Boltanski a murit miercuri în spital
Marele Boltanski a muri, miercuri, în spitalul Cochin din Paris. Informația fost confirmată inițial de cotidianul Le Monde, citat de france24.com. Artistul francez crea experimente cu obiecte banale, pe care le combina cu fotografii, videoclipuri și sculpturi. Altă dată, Boltanski lucra la instalații artistice de-a dreptul monumentale.

„Psiho-analiza naivă”, arta lui Boltanski, include înregistrări audio cu bătăile inimii a mii de oameni, pe o insulă izolată japoneză, o promenadă mobilă presărată cu imaginile a sute de copii și cutii de biscuiți inscripționate cu numele unor persoane decedate.

Înțelegere bizară cu un milioanar
Boltanski a ajuns în mijlocul știrilor, în 2010, când a fost de acord să se filmele 24 de ore din 24 în atelierul său din Paris, pentru tot restul vieții, exclusiv pentru un colecționar australian, în schimbul unor plăți regulate.

Ultimul preț plătit de colecționarul David Walsh, care s-a îmbogățit din jocurile de noroc, avea să fie „stabilit” chiar de Boltanski. Cum așa? Potrivit înțelegerii macabre, dacă Boltanski trăia mai mult de 8 ani, Walsh trebuia să-i plătească mai mult decât valoarea estimativă a „proiectului artistic”.

A murit după acești 8 ani și a trăit încă 12
„M-a asigurat că voi muri înainte de acești 8 ani, deoarece el nu pierde niciodată. Are, probabil, dreptate. Nu prea am grijă de mine. Dar mă voi strădui să supraviețuiesc”, a spus Boltanski atunci.

Boltanski, fiul unui doctor evreu de origine ucraineană și al unei mame catolice franceze, s-a născut la 6 septembrie 1944, în timpul Holocaustului nazist. În timpul ocupației germane din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, mama lui Boltanski, bolnavă fiind, l-a ascuns pe tatăl lui într-un beci, în apartament și a mințit că a divorțat.

Copilăria lui Boltanski a fost „bântuită” de poveștile celor care au supraviețuit Holocaustului, o temă istorică ce îi va influența puternic munca artistică.

Carieră uriașă de pictor
În calitate de pictor, Boltanski a organizat prima expoziție în mai 1968, la vârsta de 23 de ani, dar, după 200 de lucrări, a renunțat la pensulă și s-a concentrat pe filmele de scurt metraj și noi forme de artă multimedia. În 1968, Boltanski a publicat prima sa carte, amintiri din copilăria sa (1944-1950).

În 1971 a dat lovitura cu „Album of Family D”, o instalație artistică cu fotografii ale unor oameni. În „Inventarii” a descris comorile ascunse în dulapurile celor necunoscuți. După moartea părinților săi, la mijlocul anilor 1980, lucrările lui Boltanski au devenit mai sumbre.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤