Doliu În Teatrul Românesc. A Murit Actrița Ileana Usy Iordache

A murit actrița Ileana Usy Iordache. Potrivit informațiilor din anunțul TNB, trupul neînsuflețit al actriței a fost depus, în cursul acestei zile, la capela centrală a Cimitirului Bellu Ortodox.

A murit actrița Ileana Usy Iordache. Unde va fi înmormântată
A murit actrița Ileana Usy Iordache. Înmormântarea va avea loc mâine, 15 septembrie, la ora 14:00. „Ieri, 13 septembrie 2021, s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, fosta actriță a Teatrului Național ‘I.L. Caragiale’, Ileana Usy Iordache.

Sicriul cu corpul neînsuflețit a fost depus azi, după ora 14.00, la capela centrală a Cimitirului Bellu ortodox, unde miercuri, 15 septembrie, ora 14.00, va avea loc înmormântarea (la parcela 23 Bis, alături de tatăl ei, cunoscutul critic și istoric literar Vladimir Streinu)’, se arată în anunț.

A murit actrița Ileana Usy Iordache. Unde a copilărit
A murit actrița Ileana Usy Iordache. În anunțul TNB sunt și mai multe amănunte despre copilăria și rudele ei. Actrița se trage dintr-o familie cu tradiție în actorie.

„Ileana Iordache-Streinu s-a născut și a copilărit la Găești la 25 iunie 1930 (dar a fost declarată la 1 iulie), unde tatăl său, Vladimir Streinu, era profesor.

A absolvit în 1953 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesorului Gheorghe Timică, fiind angajată imediat ca actriță la Teatrul Național „I.L. Caragiale’ din București. A fost strănepoata marelui actor Nicolae Bălţăţeanu’, au mai scris reprezentanții TNB.

Despre cariera remarcabilă a Ileana Usy Iordache
A murit actrița Ileana Usy Iordache. La final, textul publicat de Teatrul Național dă mai multe detalii despre cariera remarcabilă pe care actrița a avut în teatru.

„A fost distinsă cu Premiul Teatrului Național din București pe anul 1984. Filme de referință: Pe răspunderea mea’ (regia Paul Călinescu, 1956), Mofturi 1900′ (regia Jean Georgescu, 1964), Pantoful Cenușăresei’ (regia Jean Georgescu, 1969) sau Bad Blood’ (regia Leos Carax, Carlton Production-Londra, 1998).

Este cea care i-a inspirat lui Radu Tudoran (primul ei soţ) personajul Adnana din Toate pânzele sus!’. Cu pricepere, devotament şi simţ critic, după 1990 s-a consacrat promovării operei tatălui său Vladimir Streinu (despre care a publicat o tulburătoare biografie, și cea mai bună), îngrijind apariția unor noi ediții a unor celebre lucrări, plus o inedită antologie de texte politice.

Dumnezeu s–o odihnească în pace!’, este mesajul care apare pe site-ul oficial tnb.ro.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤