Explozii și focuri de armă în Transnistria. Rusia aduce și în Moldova spectrul războiului

Situaţia rămâne tensionată în regiunea separatistă Transnistria, după atacurile din ultimele zile.

Miercuri dimineaţă au fost raportate focuri de armă în apropierea depozitului de muniţie de la Kolbasna, aflat sub paza trupelor ruseşti. Unele surse pro-ruse susţin chiar că depozitul ar fi fost atacat de sabotori, cu lansatoare de grenade.

Potrivit autorităţilor de la Tiraspol, s-ar fi tras din partea ucraineană a graniţei, care se află la doar 2 kilometri de depozit. Nu s-au înregistrat victime. De altfel, în cursul nopţii ar fi apărut în zonă şi drone, lansate tot din Ucraina.

În Moldova, autorităţile şi armata sunt în alertă. Iar ucrainenii spun că Rusia încearcă să destabilizeze Transnistria şi Moldova.

În ultimele ore, la intrările în orașele transnistrene au apărut puncte de control fortificate cu blocuri de beton, iar autoritățile separatiste îi verifică pe cei care vin sau pleacă din localități.

Moldova și-a pus armata în stare de alertă

După atacurile de la începutul săptămânii, Tiraspolul a introdus starea de alertă antiteroristă pentru 15 zile. Vămile spre Moldova sunt pline de oameni care vor să iasă din regiunea separatistă.

IgorSituaţia asta a fost planificată de ruşi, de Putin şi de adepţii lui.
ReporterVă referiţi la exploziile de ieri?
IgorDa, da, ei pun presiune pe noi aici (în Transnistria) încă din 1992. Autorităţile de la Chişinău nu fac nimic aici, au uitat de noi. Trebuie să rezolve situaţia asta

pentru ca toată lumea să circule liber. Am numere moldoveneşti şi trebuie să plătesc taxă de drum la oamenii ăştia. De ce trebuie să le plătesc bandiţilor ăstora, pe teritoriul ţării mele?”.

Din cauza situației din Transnistria, și Moldova și-a pus armata în stare de alertă şi a sporit controalele în zonele de frontieră cu regiunea separatistă.

Maia Sandu: ”Este o situaţie complexă şi tensionată. Suntem vigilenţi, ne-am luat toate măsurile necesare ca să prevenim o escaladare şi să ne întărim securitatea statului şi să ne protejăm cetăţenii. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse credibile şi să nu răspândim informaţii false”.

De cealaltă parte, şi ucrainenii urmăresc cu atenţie situaţia din Transnistria, unde sunt câteva mii de soldaţi ruşi. Un nou front deschis în acea regiune ar putea ameninţa liniile de aprovizionare din vest sau Odesa.

Rușii spun că România va ataca Transnistria și va anexa Republica Moldova

Preşedintele Zelenski spune că armata ucraineană e pregătită pentru orice situaţie.

Volodimir Zelenski: ”E clar că asta este una dintre etapele ruşilor. Trupele speciale (ruse) sunt implicate acolo, nu e doar fake news. Iar motivul este clar. Vor să destabilizeze situaţia în regiune şi să ameninţe Moldova. Vor să arate că, dacă Moldova susţine Ucraina, se va întâmpla una sau alta”.

În urmă cu câteva zile, un general rus declara că, după ce va prelua controlul în sudul Ucrainei, Rusia va avea cale deschisă spre Transnistria.

Pe de altă parte, politologul rus Serghei Markov, fost consilier al președintelui Putin, a declarat pentru cotidianul Pravda că România și NATO vor ataca Transnistria și vor anexa apoi Republica Moldova.

Cristian Diaconescu: ”Este o provocare grosolană, nu există niciun argument de fapt în legătură cu sprijinirea acestor afirmații manipulatorii. Ceea ce se dorește este în mod evident crearea în Transnistria a unui pol de tensiune, a unei zone de criză, în așa fel încât Ucraina să disloce forțe militare în acea zonă pentru a contracara amenințările dinspre sud-vest pentru ucraineni”.

În Transnistria sunt 1.500 de soldați ruși și unul dintre cele mai mari depozite de muniție din Europa

Unii analiştii spun că ţinta Rusiei ar fi, de fapt, Moldova, iar atacurile din ultimele zile din Transnistria pregătesc populaţia rusofonă pentru o eventuală invazie rusă, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina.

Kataryna Wolczuk, Chatham House: ”(Ruşii) vor să vadă ce pot face la faţa locului, apoi vor decide unde trag linie şi dacă merg mai departe spre Moldova. Aşa că ăsta nu e finalul poveştii. Ucraina e doar începutul şi, dacă Rusia are succes în Ucraina, Moldova e următoarea pe listă”.

Auto-proclamata republică Transnistria este un teritoriu care s-a rupt din Republica Moldova după destrămarea URSS, însă nu este recunoscută ca stat la nivel internațional.

Totuși, regiunea separatistă unde locuiesc aproape 500.000 de oameni nu se află sub controlul Chișinăului, ci are guvern, constituție și monedă. În Transnistria sunt aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi care au misiunea declarată de menținere a păcii în zonă.

Tot aici este unul dintre cele mai mari depozite de muniţie din această parte a Europei.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤