Intrarea Domnului in Ierusalim, cunoscuta si sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stalparilor este unul din Praznicele Imparatesti ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat in Duminica dinaintea Pastilor.
Anul acesta, Pastele Ortodox pica in data de 2 mai, iar cu o saptamana inainte, crestinii sarbatoresc Floriile. Astfel, in 2021 Floriile se sarbatoresc pe data de 25 aprilie, potrivit calendar ortodox 2021.
Cu cateva zile inainte de rastignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de multimile care Il slaveau si Il cinsteau, la intrarea Sa in Ierusalim, calare pe un manz de asina (magarus), ca pe Mesia si Imparatul lui Israel. Multimile, in semn de bucurie, aruncau inaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruintei, si chiar si copiii Ii strigau cuvinte de lauda.
Numele popular de Florii pastrat pentru praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim provine de la numele sarbatorii antice romane (pagane) a primaverii, Floralia, care se desfasura in antichitate cam in perioada in care astazi se sarbatoreste Intrarea Domnului in Ierusalim. Calendarul liturgic crestin l-a inlocuit pe cel pagan, inclusiv in memoria oamenilor.
Dar, intrucat la inceputurile instituirii crestinismului in Imperiul Roman acestea erau inca o realitate sau cel putin o amintire recenta, suprapunerea calendaristica a fost astfel gandita incat sarbatorile pagane sa fie cu totul inlocuite cu cele crestine, uneori acestora suprapunandu-li-se temporal celebrarile crestine. In limba romana, memoria populara a pastrat insa pentru praznicul crestin numele sarbatorii antice.
Traditii de Florii
Ce sa nu faci de Florii
1. Se spune ca persoanele care isi uita mortii in ziua de Florii, adica nu le ingrijesc mormintele si nu aprind o lumanare langa o ramura de salcie nu vor avea parte de sprijin la batranete.
2. In Muntenia se spune ca nu e bine sa te speli pe cap in aceasta zi. Este duminica in care infloresc pomii, iar cei ce isi spala parul vor deveni carunti.
3. Nu e bine ca fetele nemaritate sa tina zestrea inauntru. In aceasta zi sunt scoase afara toate obiectele care au o insemnatate spirituala importanta pentru domnisoare. Hainele si vesela, cele mai valoroase lucruri sunt scoase dimineata afara dupa cantatul cocosului.
4. Gospodaria nu se stropeste cu parfum sau cu alte obiecte moderne, ci cu apa sfintita luata de Boboteaza. Se spune ca stropirea camerelor si a peretilor acestora cu agheasma va instaura armonia in familie, iar membrii acesteia vor fi sanatosi tot anul.
5. Din aceasta zi nu se mai folosesc urzicile pentru mancare pentru ca se spune ca nu mai sunt comestibile.
6. Oamenii zgarciti, cei care nu vor sa impartaseasca bucuria sarbatorii si nu dau de pomana celor necajiti se vor umple de bube si pistrui.
7. In aceasta zi nu se spala si nu se calca haine. De asemenea, nu se coc prajituri in cuptor. Mancarea trebuie pregatita cu o zi inainte mai ales daca necesita mult timp.
8. Ramurile de salcie sfintite in biserica nu se arunca. Conform traditiei, cei care sfintesc salcia si o arunca apoi la gunoi isi anuleaza fericirea. De asemenea, acest gest este considerat o blasfemie la adresa lui Dumnezeu.
Ramurile de salcie se pun la icoane sau in colturile casei. Acestea au rolul de a inlatura energia negativa din mediul inconjurator si de a proteja casa si familia.
9. Tot in aceasta zi se spune ca nu este bine ca oamenii sa se certe. Sfada din aceasta zi aduce neintelegere, mai ales daca porneste la masa, imediat dupa ce credinciosii au ajuns de la biserica. In aceasta zi se pot consuma vin si peste, caci se da dezlegare la aceste alimente.
Obiceiul ciudat care se respecta de Florii
10. Pe vremuri, in satele romanesti se practica un obicei tare ciudat. La miezul noptii dinspre Florii, fetele fierbeau apa cu busuioc si cu firele de la ciucurii unei naframe furate de la inmormantarea unei fete mari.
In dimineata zilei de Florii, fetele se spalau cu aceasta apa pe cap, aruncand apoi apa la radacina unui pom fructifer. Ele purtau ciucurii in par sau chiar naframa, in functie de caz. Se credea ca acest obicei le va asigura un par frumos si bogat.
Ce e bine sa faci de Florii
La miezul noptii se fierbe busuioc in apa. Se pun canafi de la prapurile folosite la inmormintarea unei fete mari iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor ca firele de la prapuri. Ce ramane se toarna la radacina unui par in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.
Ramurile de salcie reprezinta renasterea anuala a vegetatiei, dar si ramurile cu care Isus Hristos a fost intampinat atunci cand a intrat in Ierusalim;
Animalele din gospodarii sunt hranite cu ramuri de salcie pentru a fi sanatoase tot timpul anului;
O denumire straveche a sarbatorii Floriilor este “Nunta urzicilor”, deoarece, in aceasta zi, urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat;
Pentru a avea un par sanatos si frumos, la miezul noptii, se fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap;
O superstitie a sarbatorii Floriilor spune ca cei care nu vor serba ziua de Florii se vor umple de pistrui;
In anumite regiuni, in seara de Florii, fetele nemaritate pun o bluza curata si o oglinda langa un par altoit si o lasa acolo pana dimineata. Oglinda se poate folosi la farmecele de dragoste si sanatate;
O alta superstitie spune ca in aceasta zi a Floriilor e bine ca hainele, cuverturile, covoarele sau alte tesaturi sa fie aerisite;
De sarbatoarea Floriilor este dezlegare la peste, deci e foarte bine sa se manance peste pentru spor si protectie divina;
Femeile gatesc, in ziua de Florii, placinte si bucate alese pe care, apoi, le dau de pomana;
Se spune ca asa cum va fi vremea in duminica Floriilor, asa va fi si in duminica Pastelui;
In ziua Floriilor sunt serbate persoanele care poarta nume de floare