Guvernul Cîțu a picat cu minim 234 de voturi. Ce se întâmplă de acum? – LIVE TEXT, VIDEO

În aceste momente, Guvernul Cîțu a picat cu peste 234 de voturi.

Moțiunea de cenzură a fost votată de parlamentari astăzi, 5 octombrie 2021, cu bilele la vedere.

Urmează ca președintele României să invite partidele la Cotroceni pentru consultări legate de formarea unei noi majorități și desemnarea unui nou premier.

Premierul Florin Cîțu a anunțat înainte de rezultatul votului pe moțiunea de cenzură că Guvernul a picat. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, premierul a spus la un moment dat: „ar trebui să-i întrebați pe cei care au dat jos Guvernul”, asumându-și practic căderea guvernului.

„Este o decizie a Partidului Național Liberal de a nu mai avea discuții în ceea ce privește guvernarea cu partidul care votează astăzi alături de PSD și AUR.”

Totuși, Florin Cîțu a admis că ar putea avea negocieri cu USR-PLUS, după ce a precizat că „toate opțiunile sunt pe masă”:

„Vom negocia pe proiecte, repet, pe proiecte, cu toată lumea.”

Întrebat ce mesaj are pentru români, Florin Cîțu a răspuns:

„Nu plecăm, nu ne predăm.”

Planul lui Florin Cîțu după ce a căzut Guvernul PNL
Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale, a spus, marți, Florin Cîțu la dezbaterea moțiunii de cenzură.

„PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Și nouă ne-ar fi ușor să trecem în opoziție în această perioadă dificilă, plină de incertitudini și crize mondiale de creșteri globale ale prețurilor. Nu o facem însă. Rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm. Nu suntem lași. Am fost votați să dezvoltăm România și asta vom face, indiferent de cât s-ar opune Ciolacu, tovarășul cu spirala (Dacian Cioloș n.r.) și căpitanul extremiștilor”, a spus Florin Cîțu.

De asemenea, Florin Cîțu a spus că PNL va continua guvernarea.

„Dacă acest guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul stângii corupte, a reformiștilor de fațadă sau a extremiștilor anti-vacciniști și anti-europeni”, a subliniat Florin Cîțu.

Formarea unui nou Guvern
Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de maximum 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤