În urmă cu câteva luni, Mihai Dedu și-a luat băiatul deoparte să-i spună cu limbă de moarte ce are de făcut

“Mai tare, păi dacă mă prăpădesc, ai grijă de mama.” Cu câteva luni în urmă, Mihai Dedu și-a luat fiul deoparte pentru a discuta serios despre viitor, confruntându-se cu realitatea sumbră a unei diagnoze medicale nefavorabile.

Experiența de a ține o dietă strictă s-a transformat pentru Mihai Dedu într-o confruntare cu viața și moartea, prezentatorul confruntându-se cu provocări majore de sănătate. Deși a mai încercat diete similare în trecut, acum, la vârsta adultă, a fost mult mai dificil. După multe încercări și greutăți, Dedu susține că abia toamna trecută a văzut o rază de speranță.

Recent, într-un interviu acordat lui Cătălin Măruță, Mihai Dedu a împărtășit povestea sa, ceea ce a stârnit un val de aprecieri pe internet. Acum, toată lumea îl aplaudă pe prezentatorul știrilor de la Pro TV pentru determinarea de a pierde aproape 40 de kilograme în doar 10 luni. Puțini sunt cei care știu că încercarea lui Dedu de a slăbi a pornit din ambiție, dar a devenit o luptă pentru propria sa viață, conform LPF.

Cu peste două decenii în urmă, lucrurile erau mult mai simple. În vârstă de 56 de ani și tatăl unui băiat, Mihai Dedu a fost un atlet de performanță, acumulând 15.000 de kilometri de alergare și devenind de cinci ori campion național la atletism. Cu toate acestea, stilul său de viață și neglijența l-au condus la creșterea semnificativă în greutate. Dacă slăbitul a fost relativ ușor acum peste 20 de ani, când a ajuns la 139 de kilograme, aceeași provocare a fost mult mai greu de depășit la vârsta adultă, când a trebuit să ia aceeași decizie dificilă.

În 1998, când avea o talie de 64-66 de centimetri, Dedu a reușit să slăbească prin consumul de salate, fructe și exerciții fizice intense. Își amintește cu teamă că se temea că își va pierde locul de muncă. Mai în glumă, mai în serios, Adrian Sârbu, colegul său, chiar i-a spus: “Măi, tu ai căzut în oala cu sarmale?”

“Aveam o forță, ca un bivol, eram mulțumit de mine și de cum arătam”, își amintește el. Chiar și așa, a început să slăbească.

Cu 30-40 de minute de alergare în fiecare zi, la puțin peste un an, în 2000, Dedu a ajuns la 91 de kilograme. Dar era mult mai tânăr. Cu trecerea anilor, a fost nevoit să se confrunte din nou cu aceeași problemă. De data aceasta, lucrurile nu au fost la fel de simple, recunoaște el.

Cura de slăbire a lui Mihai Dedu s-a transformat într-o confruntare cu viața și moartea. Dedu recunoaște că tensiunea sa arterială era de 20 și chiar 21, iar riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral era iminent. Nici medicația nu reușea să-i regleze tensiunea. Cu determinare, Dedu a pornit pe un drum dificil. Știa că este un luptător ambițios; cu ani în urmă, renunțase brusc la fumat, fără să se mai întoarcă la vechiul său viciu. Cu toate acestea, problemele majore au apărut abia acum pentru Dedu.

“În interiorul meu, era haos, atât din punct de vedere cardiovascular, cât și din cauza tensiunii arteriale, a pancreasului și a ficatului, care nu putea fi vizibil la ecografie din cauza grăsimii abdominale”, a mărturisit Dedu.

După primele 30 de zile de dietă extremă, Dedu nu a pierdut niciun gram, chiar dacă resimțea foamea. Totuși, apoi lucrurile s-au schimbat. A slăbit 25 de kilograme în mai puțin de 2 luni. Norocul său a fost că a făcut un control medical și și-a făcut analizele.

“M-am dus, am făcut o colonoscopie; dacă nu mergeam, aș fi dezvoltat o formă de cancer. Eram deja diabetic, aveam diabet de tip 2 și nu știam. Medicul mi-a spus că nu voi trăi încă 6 luni. Toți îmi spuneau: «De ce nu vii mai devreme?»”, își amintește prezentatorul.

A fost momentul în care și-a privit propria moarte în față, remarcând cum soția sa, Adriana, și fiul său, Matei, plângeau în secret, pentru ca el să nu-i vadă. La un moment dat, și-a luat chiar fiul deoparte și i-a spus ce ar putea să se întâmple în viitor.

Practic, vizita la spital l-a salvat. Semnalele de avertizare erau acolo, recunoaște el, dar le-a ignorat. Dacă nu ar fi mers la medic, lucrurile ar fi putut lua o întorsătură fatală într-un viitor apropiat, consideră Dedu acum.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤