Incendiu puternic la ieșirea din Arad! 15 hectare de orz s-au făcut scrum

Un incendiu puternic s-a produs, miercuri după amiază, la ieșirea din municipiul Arad către Șagu, unde au ars aproximativ 15 hectare de cultură de orz.

Incendiul a izbucnit miercuri, în jurul orei 14:45.

Potrivit aradon.ro, la fața locului au intervenit atât autospeciale de stingere ale pompierilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, cât și pompierii voluntari din Șagu.

Pentru stingerea focului, pompierii au intervenit cu 11 voluntari.

În urma incendiului au fost distruse aproximativ 15 hectare de orz nerecoltat.

“A început perioada de recoltat. Atragem atenția agricultorilor să fie precauți la întreținerea combinelor și sa fie dotați cu tractor cu plug și cisternă cu apă. Noi ne facem datoria cât de repede putem, dar din păcate focul întreținut de vânt de multe ori face pagube materiale”.

Ce trebuie făcut în caz de incendiu: sfatul unui expert în supraviețuire
Cel mai adesea, locuitorii marilor orașelor își asigură locuințele împotriva inundațiilor, iar pe locul doi în topul asigurărilor se află incendiul. Incendiul izbucnește din cauza unui cablaj defect, a unei țigări nestinse sau focul poate veni în casa ta de la un arbore sau din cauza acțiunilor intrușilor. Ca întotdeauna, în cazul unui incendiu, nu intrați în panică și încercați să părăsiți locul.

Dacă nu știți ce se află în spatele ușii, deschideți-o cu piciorul sau cu o cârpă umedă. Altfel, riscaţi să vă ardeţi. De asemenea, este mai bine să vă acoperiți gura cu o cârpă umedă. Acest lucru vă va crește șansele de a nu vă pierde cunoștința atunci când încercaţi să părăsiţi o casă în flăcări. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că o cârpă umedă nu vă va scuti de otrăvirea cu substanţe chimice.

„Cârpa oferă puțină protecție căilor respiratorii, împotriva particulelor mari, cum ar fi praful sau funinginea. Totuşi, nu poate oferi protecţie împotriva compușilor chimicide ordinul micronilor care sunt conținuţi în fum. Prin urmare, nu trebuie să contați pe o cârpă pentru a vă salva de la inhalarea de substanțe toxice”, a explicat expertul Oleg Gegelski.

Este recomandat să te deplaseze printr-o clădire plină de fum, cât mai aplecat cu putinţă, cât mai aproape de nivelul podelei, pe cât posibil sub nivelul fumului. Aerul proaspăt şi respirabil va fi cât mai aproape de podea. Lasă-te pe coate şi genunchi şi deplasează-te spre cea mai apropiată ieşire de urgenţă.

Oxigenul este mai greu decât fumul, astfel încât aerul economisitor într-un foc este mai aproape de podea. Părăsiți zona de pericol cât mai curând posibil, deoarece incendiul va deteriora în curând clădirea.

Pericolul este mai ales mare dacă fumul are acea culoare întunecată. În acest caz, poate provoca mult mai multe daune corpului. Atenţie, fumul obișnuit poate ucide o persoană în câteva secunde.

„Chiar și fumul incolor poate fi mortal. O singură respirație este suficientă pentru a avea loc un spasm al sistemului muscular al tractului respirator”, aminteşte Oleg Pavlovic.

Dacă o persoană intră în fum gros, o cârpă umedă nu o va mai ajuta. Va lăsa să treacă praful, funinginea și substanțele toxice.

Atenţie, nu încercați să deschideţi geamul, curent de aer care va intra nu va face decât să mărească dimensiunea zonei capturate de foc.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤