Social

Îngrijire mușcate. Totul despre preferințele solului, fertilizare și înmulțire

Johannes Burmain a numit mușcata, în 1738, Pelargonium, un cuvânt cu originea în limba greacă – pelargos, care înseamnă “barză.” Mușcata este o floare care face parte din genul Pelargonium ce cuprinde 300 de specii si varietăți de plante perene.

Mușcatele pot ajunge la înălțimea de 100 cm, cu flori și frunze diferite, asemenea culorilor, și pot avea mirosuri diferite mentă, pin, lămâie, ananas, portocală.

Peferințe de sol, temperatură, luminozitate

Mușcatele sunt flori care nu iubesc foarte multă lumină și nici temperaturile ridicate. Temperatura ideală este de maxim 14 grade Celsius. Deși au nevoie de lumină naturală, mușcatele nu trebuie să stea în lumina puternică a soarelui în sezoanele călduroase.

Specialiștii recomandă ca apa cu care se udă mușcatele să fie la temperatura camerei, preferabil de ploaie, iar vasul în care sunt așezate să aibă scurgeri pentru a scăpa de apa în exces. În plus, florile nu trebuie atise de stropii de apă, pentru că se deteriorează.

Solul potrivit pentru mușcate este cu pH cuprns între 6-6,2, bine drenat și un ghiveci ușor. Mranița, pământ de frunze, pământ de grădină și nisipul formează amestecul ideal pentru mușcate. De asemenea, în perioada de înflorire, mușcatele necesită îngrășământ săptămânal sau cel puțin o dată la două săptămâni.

Boli și dăunători

Mușcata este o plantă destul de rezistentă la boli și dăunători, în special dacă sunt descoperiți la timp. Acestea sunt câteva dintre bolile care afectează cel mai des mușcatele:

Putregaiul cenușiu la mușcată – ciuperca Botrytis cinerea este cea care provoaca boala. În cazul în care mușcata a fost ținută într-o cameră cu un grad ridicat de umiditate, fără lumină și cu temperaturi scăzute, atunci ar putea apărea un puf cenușiu pe frunze.

Putregai bacterian la mușcată – bacteria Xanthomonas pelargonii este cea care duce la apariția unor pete de diferite culori pe frunzele mușcatelor. Din nefericire această boală este fatală pentru plantă.

Înmulțirea mușcatelor

Înmulțirea mușcatelor se poate face prin butași sau prin semințe. Dacă optăm pentru varianta folosirii semințelor, atunci trebuie să avem grijă să nu folosim un vas adânc, pentru a nu lăsa umezeală să pătrundă în rădăcini.

Astfel, vom pune semințele la o adâncime de maxim doi centimetri și vor răsări după maxim 2 săptămâni. În cazul în care plantele au două perechi de frunze, atunci este necesară transplantarea.

Primăvara și toamna se poate efectua procesul de înmulțire prin butășire. Butașii trebuie tratați cu pulbere de cărbune de lemn ars (tăciune) și lăsați la uscat într-un spațiu răcoros. Plantarea se poate efectua într-o lădiță, cu distanță de 5-7 cm, într-un pământ mai nisipos. După înrădăcinare, aceștia pot fi transplantați într-un ghiveci.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!