Langoși sau plăcinte ungurești, cu smântână și telemea sărată… Cu siguranță sunt pe lista plăcintelor noastre preferate… Rețeta de astăzi este foarte simplă și are un mare avantaj – Puteți păstra aluatul la frigider mai multe zile – Așadar, prăjiți plăcintele oricând doriți și vor fi mereu calde și gustoase…
Ingrediente necesare
1 kg faină
50 g drojdie proaspătă (un cub mare)
500 ml lapte
2 linguri zahăr
2 gălbenușuri
o linguriță sare
200 ml de smântână
2 linguri de ulei
Ingrediente pentru coacere și servire:
ulei pentru prăjit
smântână
telemea sărată
Cum se prepară?
Puneți în laptele călduț drojdia și zahărul. Amestecați bine și lăsați la dospit aprox. 10 minute.
Într-un vas separat, punem făina, gălbenușurile, sarea, uleiul și smântâna. Turnăm și maiaua pregătită anterior și frământăm un aluat elastic. Lăsați apoi aluatul la dospit aprox. o oră. Ar trebui să se dubleze în volum… După acest timp, dăm aluatul la rece peste noapte…
A doua zi, sau ori de câte ori aveți poftă de langoși, încingeți bine uleiul în tigaie, rupeți o bucățică de aluat de mărimea unei mingi de ping-pong, întindeți-o cât mai subțire și coaceți-o în ulei încins. Cât sunt încă calde, le ungem cu smântână și telemea dată pe răzătoare, pe partea cu ochiuri mari… Le puteți servi ca atare sau le puteți îndoi la mijloc, cum vă este mai comod…
Langoșii merg super bine și cu mujdei de usturoi cu smântână. Pe de altă parte, dacă vă este poftă de ceva dulce, puteți folosi chiar și puțin gem la preparare…
Să aveți poftă și să vă fie de bine!