Lumea Bisericii Ortodoxe Române e în doliu. Fosta stareţă a Mănăstirii Voroneţ Irina Pântescu s-a stins din viață, la vârsta de 89 de ani, în prima zi a Postului Mare.

Doliu în BOR. Stavrofora Irina Pântescu a reînfiinţat, în 1991, după 206 ani acest aşezământ monahal, închis de autorităţile austro – ungare după anexarea Bucovinei de Imperiul Habsburgic.

Doliu în BOR. Prima stareță a Mănăstirii Voroneș, Irina Pântescu, s-a stins din viață!

„Omule, ca să iubeşti Voroneţul, în primul rând trebuie să fii tu însuţi iubitor de frumos.

Iubind frumuseţea exterioară înseamnă că tu ai frumuseţe lăuntrică pentru că nu poţi să iubeşti ceea ce nu ai înlăuntrul tău.

Ca să cunoşti frumuseţea materială de la Voroneţ, trebuie să ai frumuseţe spirituală.

Să începem cu această necesitate spirituală pentru a înţelege spiritualitatea vieţii lăuntrice.

Ca să înţelegi locul acesta trebuie să te transpui în secolul trecut, în viaţa şi concepţia oamenilor de atunci, să-i înţelegi pe ei, pentru că astfel se ţese o legătură trainică între trecut, prezent şi viitor.

Şi astfel, vei fi tu acela care întinde o punte între trecut şi viitor”, se arată într-un mesaj semnat de Irina Pântescu şi publicat pe site-ul Mănăstirii Voroneţ.

În 2012, fosta stareţă a Mănăstirii Voroneţ a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” din partea patriarhului Bisericii

Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.Pe de altă parte, în 2017 Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat un

decret de decorare a Maicii Stavrofore Margareta-Irina Pântescu. „Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru dăruirea şi

smerenia puse, de-a lungul întregii sale vieţi, în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii Ortodoxe Române, contribuind la renaşterea vieţii monahale de la mănăstirea Voroneţ, precum şi la buna administrare şi promovare a acestui centru de spiritualitate românească, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer Maicii Stavrofore Margareta-Irina Pântescu, stareţă a mănăstirii Voroneţ”, se arată în decret.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤