Începând de luni, 15 noiembrie, pentru credincioși începe Postul Crăciunului, cel mai lung post din an, căci durează timp de 40 de zile. În acest timp, există bineînțeles, zile de dezlegare la alimentele de dulce, iată care sunt acestea.
Peste doar două zile, pe 15 noiembrie, conform Bisericii Ortodoxe, începe Postul Nașterii Mântuitorului, cunoscut ca Postul Crăciunului este 2021. Astfel că până în Ajun de sărbătoare, adică până pe 24 decembbrie, alimentele de dulce sunt excluse din meniul zilnic al credincioșilor.
Postul Crăciunului durează 40 de zile
Timp de 40 de zile, credincioșii din lumea întreaga au posibilitatea de a-și curăța trupul, mintea și sufletul, prin hrană de post, căci sunt excluse carnea, brânza și ouăle, dar și prin rugăciune. Doar în unele zile, când este dezlegare, credincișii pot consuma untdelemn, vin și pește.
Așadar, prima zi cu dezlegare este de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, adică pe 21 noiembrie, atunci când credincioșii pot consuma pește. După această zi, urmează data de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, ziua de șase decembrie, de Sfântul Nicolae, data de 13 decembrie, de Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, dar și ziua de 18 a luni.
Pe lângă aceste zile de dezlegare la pește, marțea și joia, până pe 20 decembrie, credincioșii pot consuma untdelemn și vin. Însă aceste alimente, plus peștele, se pot consuma și în orice zi de luni, miercuri sau vineri, în caz că Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră.
De precizat este și faptul că în Ajunul Crăciunului nu se poate mânca decât la lăsarea serii, iar atunci se consumă doar grâu fiert cu miere, covrigi, turte sau poame.
Însă, pe 25 decembrie, de Crăciun, indiferent de ziua din săptămână în care pică, postul se încheie și credincioșii pot mânca de dulce. scrie spynnews.ro