Mii de ruși, arestați duminică la protestele anti-război

Peste 4.600 de ruși care au protestat duminică împotriva intervenţiei militare în Ucraina au fost arestați.

Operațiunile de arestare au avut loc în aproximativ 60 de oraşe din Rusia, potrivit informațiilor unui ONG specializat în supravegherea protestelor.

Cel puţin 4.640 de persoane au fost arestate duminică în 65 de oraşe din Rusia, ridicând numărul total al protestatarilor

reținuți de regimul de la Kremlin la peste 13.000

de la declanşarea operaţiunii militare ruse la 24 februarie, potrivit OVD-Info.

Proteste în zeci de orașe din Rusia

Cel puțin 1.700 de persoane au fost arestate duminică doar la Moscova, după cum a raportat chiar poliţia rusă.

Potrivit OVD-Info, printre aceştia se numără unul dintre responsabilii ONG-ului Memorial, Oleg Orlov, şi cunoscuta militantă Svetlana Ganucikina.

Oamenii care ies în stradă împotriva războiului riscă pedepse grele cu închisoarea. Cu toate acestea acţiuni de protest, deşi limitate, au avut loc zilnic de 11 zile în diferite oraşe ale ţării.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care a transmis mai multe mesaje împotriva intervenţiei în Ucraina, i-a îndemnat săptămâna trecută pe ruşi să se întâlnească zilnic în piaţa principală din oraşul lor pentru a cere pacea în Ucraina.

Mai mulţi militanţi şi ONG-uri au postat duminică videoclipuri pe reţelele sociale care arată arestări brutale, cu lovituri de bastoane.

Noua lege care reprimă „informaţiile mincinoase”: 15 ani de închisoare
Pentru a descuraja orice critică, autorităţile ruse au adoptat vineri o nouă lege care reprimă „informaţiile mincinoase” despre activităţile militare ruse în Ucraina.

Potrivit acestui text, pedepsele aplicate variază de la amenzi la 15 ani de închisoare.

Cei care protestează faţă de prezenţa militară rusă în Ucraina se expun, de asemenea, la amenzi, în conformitate cu un nou articol din codul administrativ care interzice acţiunile publice „discreditând forţele armate”.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤