Mirela Vaida dezvaluie reteta pentru cozonac moldovenesc

Mirela Vaida, celebrul prezentator de la Acces Direct, a împărtășit reteta sa secretă pentru un cozonac moldovenesc delicios, cu umplutură de nucă și rahat. Cu pași simpli și ingrediente de bază, Mirela Vaida ne învață cum să pregătim un desert tradițional care ne va aduce aminte de copilărie.

Reteta pentru cozonacul moldovenesc
Pentru a prepara acest cozonac delicios, avem nevoie de următoarele ingrediente pentru aluat:

– Aproximativ 2 kg de făină albă
– Apă minerală
– Sare
– Zahăr
– Drojdie umedă sau uscată, dizolvată în lapte călduț
– Unt gras și smântână grasă
– O lămâie dată pe răzătoare
– Esențe
– 6 ouă
– Lapte călduț

Mod de preparare aluat
Mirela Vaida începe prin a presăra sarea peste făină și apoi adaugă zahărul într-un cuibar. Apoi adaugă drojdia dizolvată în lapte călduț și amestecă. Ea preferă să nu măsoare exact ingredientele, ci să se bazeze pe intuiția sa.

Continuă prin adăugarea untului, tăiat cubulețe, și amestecă-l cu făina și laptele. Adaugă și câteva linguri de smântână. După aceea, pune ouăle. La cozonacul moldovenesc, se folosesc multe ouă. Ea menționează că mama sa folosea patru sau chiar cinci ouă la un kilogram de făină, dar ea va folosi șase ouă.

Adaugă apoi, pe rând, 6-7 gălbenușuri și amestecă. Mai adaugă și lapte, pentru a obține o compoziție omogenă. Adaugă și lămâia rasă și esențele. Apoi, adaugă puțin lapte și apă minerală, pentru a aerisi aluatul. Framântă coca până devine elastică.

Preparare umplutură
Pentru umplutura cozonacului moldovenesc, Mirela Vaida folosește următoarele ingrediente:

– Rahat tăiat cubulețe, dat prin zahăr pudră
– 1 kg de miez de nucă
– Zahăr
– Cacao
– Lapte
– Esențe
– Stafide

Ea explică cum se pregătește umplutura: „Luăm miezul de nucă, adăugăm zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm puțin lapte și trebuie să obținem o pastă groasă. Nu trebuie să fie prea lichidă, pentru a se așeza bine pe foaia de cozonac. Amestecăm până se omogenizează bine.”

După ce aluatul a crescut, îl împarte în patru, deoarece va face doi cozonaci împletiți. Întinde aluatul și pune multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Peste umplutură, adaugă rahat și stafide. Apoi rulează fiecare bucată și împletește două câte două. Cozonacii se pun în tavi.

Mirela Vaida dezvăluie un mic secret: îi acoperă timp de zece minute, în timp ce încălzește cuptorul. Între timp, ungeți cozonacii cu un amestec de gălbenuș și ulei de măsline, apoi îi lăsați la cuptor aproximativ 45 de minute.

Mirela Vaida ne-a arătat că pregătirea unui cozonac moldovenesc tradițional este un proces simplu și plin de savoare. Acum putem să ne bucurăm de acest desert minunat alături de cei dragi!

➦ CITEȘTE ȘI... ➤