Nicolae Ciucă, premierul României, a făcut un anunț important pentru români. Chiar într-o perioadă marcată de multe probleme și situații dificile, oficialul aduce o veste bună. Mulți locuitori ai țării noastre sunt afectați de această problemă, motiv pentru care a fost găsită o soluție.
Lege obligatorie de combatere a ambroziei
Ambrozia este o buruiană care ne dă mari bătăi de cap. Multe persoane sunt alergice la această plantă, care provoacă simptome extrem de neplăcute precum strănut, mâncărimi, nas înfundat. Acum este plin sezon, în care planta este peste tot, motiv pentru care autoritățile au decis să ia măsuri.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut, joi, Ministerului Mediului şi instituţiilor din domeniu, să urmărească aplicarea legii privind combaterea ambroziei. Acesta a explicat că există deja o lege în acest sens, dar nu este respectată și nici nu se aplică sancțiuni în cazul în care este încălcată. Astfel, premierul solicită să fie luate măsuri înainte ca această plantă să facă ravagii, ca în fiecare an.
„Ca atare, vă rog, atât Ministerul Mediului, cât și celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, să înceapă de pe acum să urmărească aplicarea legii și a reglementărilor în vigoare pentru a evita efectele produse de această plantă”, a cerut premierul.
Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă legea
Legea 62/2018 arată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane, conform legii.
Din data de 16 iulie încep să fie aplicate și sancțiuni pentru legea activă deja din martie 2018. Astfel, , cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Cei care dețin terenuri trebuie să scape de această plantă până la 30 iunie.
Mai exact, sunt vizați proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole.