Papa Francisc, mesaj de Paşte Ortodox în Piaţa Sfântul Petru

Papa Francisc şi-a suspendat vineri activităţile pentru a face un consult medical, informează biroul de presă al Vaticanului.

Consultul a fost realizat la unităţile medicale ale Vaticanului, a precizat purtătorul de cuvânt Matteo Bruni.

Suveranul pontif în vârstă de 85 de ani suferă de sciatică la piciorul drept, iar recent s-a confruntat cu un puseu de durere.

Papa Francisc a citit cea mai mare parte a discursului din duminica Paştelui de la balconul bazilicii Sfântul Petru stând pe scaun. În ziua precedentă, doar a asistat, fără să oficieze slujba Vigiliei Pascale, şi a stat aşezat pe scaun aproape întreaga durată a ceremoniei.

Sâmbătă este celebrat Sfântul Gheorge, zi de sărbătoare la Vatican întrucât suveranul pontif îşi serbează onomastica. Deşi sâmbătă ar putea îndeplini activităţi restrânse, va avea astfel mai mult timp pentru a se odihni înaintea slujbei de duminică din bazilica Sfântul Petru.

Planurile ca Papa Francisc să se întâlnească la Ierusalim în iunie cu patriarhul ortodox rus Kirill, care a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, au fost suspendate, a declarat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a spus, într-un interviu pentru ziarul argentinian La Nacion, că planurile de întâlnire au fost “suspendate” deoarece diplomații de la Vatican au sfătuit că o astfel de întâlnire “ar putea crea multă confuzie în acest moment”.

Papa Francisc, mesaj de Paşte Ortodox în Piaţa Sfântul Petru

Steagul albastru şi galben al Ucrainei a fluturat printre credincioşii adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, unde liderul Bisericii Romano-Catolice a reamintit că luptele au izbucnit în urmă cu două luni, pe 24 februarie.

“În loc să se oprească, războiul s-a înrăutăţit. Este trist că în aceste zile cele mai sfinte şi mai solemne pentru creştini auzim mai mult zgomotul ucigaş al armelor decât cel al clopotelor care anunţă Învierea… Reînnoiesc apelul pentru un armistiţiu de Paşte, cel mai mic semn tangibil al unei voinţe de pace. Opriţi atacurile pentru a uşura suferinţa oamenilor epuizaţi”, a spus Papa Francisc.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤