Război În Ucraina, Ziua A 10-A. Sună Sirenele În Kiev, Lupte Grele La Harkov Şi Mariupol Şi Apeluri Disperate Ale Preşedintelui Zelenski. UPDATE: Armistiţiu Pentru Culoare Umanitare

Noi bombardamente au început vineri seara la Kiev, iar sirenele răsunau şi dimineaţa în capitala Ucrainei, în timp ce Kremlinul a confirmat o a treia rundă de negocieri cu ucrainenii care ar urma să aibă loc în weekend într-un loc ţinut secret.

Război în Ucraina, ziua 10. Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00, au anunţat oficialităţile locale, citate de Le Figaro. „Evacuarea populaţiei civile va începe la ora 11.00”, a anunţat Primăria, după un acord de încetare temporară a focului cu Rusia.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării anunţase deschidere de coridoare umanitare pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.
Război în Ucraina, ziua 10. Forţele ruse vor înceta focul sâmbătă, la 10:00, ora Moscovei, ora 09.00, ora României, pentru a permite “coridoare umanitare” prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax, transmit Reuters şi AFP.

Explozie uriașă în orașul Cernigău. În mijlocul nopţii, o explozie uriaşă a aprins cerul în oraşul Cernigău din nordul Ucrainei. Localitatea, aflată în calea trupelor ruseşti spre Kiev, se apără cu înverşunare, în ciuda bombardamentelor. În cursul zilei, cel puțin 50 civili au fost uciși într-un singur raid.

În nord-vestul Kievului, la Borodyanka, ruşii au bombardat un întreg cartier rezidenţial. S-a ales praful de casele şi de blocurile din oraşul situat la 60 de kilometri de capitala ucraineană.

Război Rusia – Ucraina, ziua 10. Autorităţile din Ucraina au anunţat că au trecut la contraofensivă în ziua a 10-a a războiului. Podul care face legătură dintre Odessa şi Transnistria a fost aruncat în aer pentru a împiedica un eventual atac venit din republica separatistă. Potrivit canalului de Telegram al Radei Supreme a Ucrainei, armata ucraineană bruiază comunicaţiile militare ruseşti pe unde scurte. În locul ordinelor comandanţilor, soldaţii ruşi aud imnul naţional al Ucrainei.

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei, după o nouă noapte de bombardamente.

Harta avansării trupelor rusești: admit în premieră faptul că sunt blocați de ucraineni

–Ucraina bruiază comunicaţiile militare ruseşti pe unde scurte cu înregistrări ale imnului naţional ucrainean, se arată într-o postare pe canalul Telegram al Radei Supreme a Ucrainei.

– Trupele ruse au bombardat cu muniţie cu dispersie (pentru vizualizarea VIDEO apasă link-ul) asupra satului Zatoka din regiunea Odesa. Acest tip de muniţie poate arunca la faţa locului sute de submuniţii componente. „Rata de eşec a acestor submuniţii este mare: de obicei, o mare parte a bombelor nu detonează, ceea ce sfârşeşte frecvent prin a răni sau ucide copiii curioşi”.

– „Facem apel la comunitatea internaţională, reprezentată de AIEA şi UE, să se asigure că grupurile de menţinere a păcii formate din reprezentanţi ai UE, AIEA şi Inspectoratul de Stat de Reglementare Nucleară din Ucraina ajung la toate cele cinci centrale nucleare din Ucraina. Este o chestiune de securitate mondială!” a spus prim-ministrul ucrainean într-o postare video, relatează Ukrinform.

– Forţele aeriene ucrainene a respins atacurile aeriene inamice şi continuă operaţiunile militare sistematice. „Forţa Aeriană a Forţelor Armate ale Ucrainei a respins atacurile aeriene inamice. Ea continuă să desfăşoare operaţiuni militare sistematice. Până acum, invadatorii ruşi au pierdut deja 39 de avioane şi 40 de elicoptere”, a declarat serviciul de presă al Statului Major al Forţelor Armate. al Ucrainei postat pe Facebook.

Doar pe 4 martie, invadatorii ruşi au pierdut trei avioane de luptă Su-25: două dintre ele – în regiunea Cernihiv, unul – lângă Volnovakha, regiunea Doneţk.

–„Forţele armate ale Ucrainei au rezistat atacului agresorului, iar acum nu numai că resping atacul, dar au lansat deja o contraofensivă. De exemplu, au împins linia de luptă de la Harkov spre direcţia Sumy, preluând complet poziţiile de la frontiera de stat”, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleh Synegubov, în seara zilei de 4 martie, relatează Centrul pentru Comunicaţii Strategice şi Securitate Informaţională, citat de Ukrinform.

Război în Ucraina. Portul strategic Mariupol supus unei „blocade” de către forțele ruse

Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse și unor atacuri „nemiloase”, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înființarea unui coridor umanitar, potrivit AFP.

Mariupol este distru metodic de artileria rusăFoto: Twitter

„Deocamdată căutăm soluții la problemele umanitare și toate modalitățile posibile de a scoate pe Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitchenko, într-un mesaj postat pe contul Telegram al primăriei acestui oraș de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului, astfel încât să putem restabili infrastructura vitală și să stabilim un coridor umanitar pentru a aduce alimente și medicamente în oraș”, a continuat el.

De ce este important Mariupol pentru ruși

Capturarea de către Moscova a acestui oraș de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei.

Ocuparea lui ar face posibilă realizarea unei legături între forțele ruse care provin din Crimeea anexată, care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk și Herson, și trupele separatiste și ruse din Donbass.

Potrivit primarului Vadym Boychenko, orașul a rămas fără încălzire, apă și electricitate, în timp ce oamenii nu mai au alimente și medicamente.

„Suntem distruși aici”, a spus el, potrivit Kyiv Independent. Primarul Mariupolului fusese acuzat joi de trupele ruse că vrea să asedieze orașul, distrugând poduri și trenuri pentru a împiedica locuitorii să plece.

Mariupol este una dintre primele ținte ale invaziei rusești, iar acesta nu este primul apel disperat al administrației locale, care a transmis încă de miercuri că Rusia bombardează în mod constant și deliberat infrastructura civilă esențială din acest oraș-port din sudul Ucrainei.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤