Schimbare majoră pentru pensionarii români: Bani sau vouchere de alimente în schimbul tichetelor CFR…

o nouă propunere legislativă vine în sprijinul bătrânilor din România, care ar putea să primească, începând cu 2024, o majorare a pensiilor sau vouchere pentru achiziționarea de alimente, în schimbul biletelor CFR pe care nu le-au folosit.

În anul 2024, se profilează potențiale modificări pentru pensionari, având în vedere două inițiative legislative în discuție în Parlament. Aceste propuneri vizează transformarea biletelor CFR neutilizate în bani sau vouchere pentru cumpărături alimentare.

Conform dispozițiilor Legii nr. 147/2000, pensionarii beneficiază de o reducere de 50% la călătoriile cu trenul, iar distribuirea biletelor de transport este programată să aibă loc în luna curentă, conform reprezentanților Caselor de Pensii Județene.

Această facilitate se extinde și asupra partenerilor, cu condiția încadrării în numărul total de călătorii permise titularului. Partenerul poate călători fie singur, fie alături de titular.

În situația în care partenerul călătorește singur, acesta trebuie să prezinte actul de identitate propriu și talonul special de călătorie al titularului la verificarea legitimațiilor de călătorie.

Călătoria cu trenul se efectuează cu legitimația de călătorie obținută pe baza biletului talon, care se detașează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport.

Se plătește, de asemenea, 50% din tariful de transport pentru trenurile regionale și interregionale, clasa a 2-a, în funcție de caz.

Talonul special conține șase bilete-talon detașabile și șase bilete-anexă detașabile, corespunzătoare a șase călătorii simple. În cazul în care se solicită loc rezervat, se achită integral tichetul de rezervare.

Majorare a pensiilor sau vouchere pentru alimente în schimbul biletelor de tren neutilizate
În prezent, două propuneri legislative discută posibilitatea transformării biletelor de tren neutilizate în bani sau vouchere pentru achiziționarea de alimente.

O inițiativă legislativă vizează acordarea a șase călătorii simple cu reducere de 50% pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum și reglementarea compensării cu tichete de masă a valorii biletelor de transport neutilizate.

O altă inițiativă propune compensarea biletelor de tren oferite anual cu preț redus pentru pensionari, în cazul în care acestea rămân neutilizate.

“Dorind să venim în întâmpinarea acestei categorii de persoane, am elaborat prezenta inițiativă legislativă, care propune ca în cazul în care cele 6 călătorii reduse de care beneficiază pensionarii nu au fost utilizate, aceștia să poată primi o compensație în bani”, se arată în propunerea legislativă.

Potrivit noii legi a pensiilor, recent promulgată, șase călătorii pot fi decontate la 50% din valoarea lor pentru fiecare pensionar.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤