Schimbarea la față a Domnului – sărbătoare de mare importanță pentru agricultori

Schimbarea la față a Domnului este o mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, prăznuită, în fiecare an, pe data de 6 august.

Această sărbătoare reprezintă momentul în care Apostolii, aflați pe muntele Tabor, s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.

Sărbătoarea s-a pomenit pentru prima dată în secolul IV, atunci când Împărăteasa Elena a construit o biserică pe muntele Tabor, în locul în care apostolii ar fi realizat că Iisus este Mântuitorul.

6 august, zi de mare importanță pentru agricultori
În popor, sărbătoarea mai este cunoscută și cu numele de Obrejenia, cuvânt din limba slavonă, care înseamnă transformare. Evanghelistul Mtei descrie această întâmplare astfel (Matei 17, 2): “Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”.

În calendarul ortodox Schimbarea la Față este însemnată cu cruce roșie.

Schimbarea la față a Domnului este o sărbătoare care marchează și trecea de la vară la toamnă. Tocmai de aceea, această zi este ultima în care se mai cosește fânul de pe câmp.

Sărbătoarea mai reprezintă și ultima zi în care se strâng plantele de leac, cu puteri vindecătoare. Conform tradiției, femeile însărcinate nu trebuie să spele rufe și nu trebuie să certe cu nimeni pentru a avea o naștere ușoară.

Vremea din 6 august este foarte importantă pentru agricultori. Dacă ziua este frumoasă, cu ser senin și însorită, atunci toamna va fi îmbelșugată. În schimb, dacă ziua va fi ploioasă, atunci toamna va fi urâtă, iar iarna va fi geroasă și cu multă zăpadă.

Tradiții și superstiții de Schimbarea la față a Domnului

În popor, se spune că cine mănâncă struguri nesfințiți înainte de această zi va avea dureri de burtă tot anul. În ziua de 6 august, oamenii nu au voie să se scalde în ape curgătoare și nici să spele hainele în râu.

Animalele nu se spală în această zi și nici rufele nu trebuie spălate, căci stăpânul lor se va umple de ploșnițe și păduchi. Femeile nu au voie să se spele pe cap în această zi, altfel nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.

Ca să nu ai ghinion tot timpul anului, este bine să te împaci cu persoanele cu care te-ai certat. De asemenea, de 6 august se dă de pomană, pentru a prăznui morții.

Rugăciune pentru împlinirea dorințelor în ziua de Schimbare la față a Domnului:

“Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.

La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.”

➦ CITEȘTE ȘI... ➤