Și preoții au salarii. Iată cât câștigă un preot în România, în funcție de vechime

Și preoții au salarii. Sumele pe care le primesc diferă în funcție de ierarhie și de vechime. Nu de puține ori, slujitorii Domnului au fost acuzați că aleg această meserie pentru bani, și asta pentru că indemnizațiile nu sunt deloc mici.

Ce salariu are un preot în România

Legea salarizării unitare prevede majorări de salarii pentru personalul clerical, care sunt aplicate încă de la începutul lui 2018 și vor până în 2022.

Un preot aflat la început de drum primește un salariu net sub 2000 de lei, care crește în funcție de vechime.

Un proaspăt absolvent de Teologie care primește parohie, are un salariu de aproximativ 2000 de lei.

Fiecare funcție din cadrul Bisericii Ortodoxe Române este remunerată în funcție de ierarhie, astfel că sunt reprezentanți care pot ajunge la o indemnizație de 8.000 de lei pe lună.

Un episcop poate câștiga peste 5000 de lei, în timp ce un mitropolit poate primi 7500 de lei.

În anul 2019, salariul patriarhului României a fost de 23.920 de lei pe lună.

Potrivit legii salarizării personalului clerical, până în anul 2022, un preot debutant cu studii superioare va primi 3.700 de lei brut, un preot cu gradul II și studii superioare va primi 3.900 de lei, în timp ce un preot definitiv cu studii medii va primi 3.650 de lei brut.

Preoții primesc și donații din partea enoriașilor

Este cunoscut faptul că în afară de indemnizațiile pe care le primesc preoții, sumele pe care le obțin, la final de lună, pot crește considerabil, în funcție de donațiile făcute de către enoriași.

Sunt sărbători mari de peste an, unde veniturile preoților cresc semnificativ.

Preoții nu cer nimic, oamenii ne dau cât îi lasă inima. Cei cu nume de sfânt dau mai mult, alții ne dau și carne, cârnați sau sticle cu băutură mai acătări. Încă nu am făcut un calcul exact, dar în ziua de Sf. Vasile și de Boboteaza cred că am strâns undeva la 3.500 Euro. Poate vi se pare mult, dar să știți că așa mai compensăm și noi veniturile mici de peste an, a spus un preot din județul Argeș, potrivit Redactia.ro.

Și călugării și măicuțele primesc bani de la stat. Ei intră în categoria bugetarilor și primesc în fiecare lună o anumită indemnizație. Potrivit BOR, în România aproximativ 10.000 de călugări și măicuțe primesc salarii.

Conform regulamentelor bisericești, monahii salarizați sunt obligați să depună la caseria mănăstirii, jumătate din salariu sau pensie.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤