Sofia Vicoveanca nu isi poate reveni dupa ce a aflat ca a pierdut-o pe Ileana Constantinescu. Artista de muzica populara nu se astepta sa auda ca prietena sa s-a stins singura in casa.

Sofia Vicoveanca nu isi poate reveni dupa ce a aflat ca a pierdut-o pe Ileana Constantinescu. Artista de muzica populara nu se astepta sa auda ca prietena sa s-a stins singura in casa.

„O veste pe care n-as fi vrut s-o primesc niciodata! Ne-a parasit doamna Ileana Constantinescu…si-mi pare atat, atat de rau!!… Cu ceva ani in urma, pe tren.

In fata mea, mama si fiu, nu vorbeau romaneste, vorbeau doar ruseste, nu erau de la noi. Langa ei, un domn care-i insotea si care le era translator. Acesta m-a recunoscut!

Din vorba in vorba, afland si doamna ca sunt cantareata, mi-a povestit ca bunicul ei era roman si el, deportat in Siberia in vremuri cumplite… Si mi-a povestit ca stie un cantec de la el, pe care il fredoneaza din cand in cand, in amintirea lui, si ca vrea sa mi-l daruiasca, sa-l includ in repertoriul meu… Ce cantec credeti ca mi-a cantat? „MIERLITA CAND E BOLNAVA”, a doamnei Ileana Constantinescu!…

Cu urmatorul prilej cand m-am intalnit cu doamna Ileana i-am povestit intamplarea, i-am povestit cum cantecele ei au ajuns pana si in Siberia si au devenit comori de familie pentru oameni ce nici macar nu ne mai stiu limba!… Tare i-a placut, tare s-a bucurat!…

Am pierdut un om cat o lume!! Sincer va marturisesc, ma podidesc lacrimile si acum, cand va spun toate acestea! Eu nu am cantat des cu doamna Ileana, dar era mereu o bucurie sa ne vedem, sa ne auzim glasurile la telefon! Nu pot uita cum mi-a cantat „La multi ani” de ziua mea, la telefon, cu un glas atat de cald si de curat, chiar si la anii ei!… Asta era Ileana Constantinescu!

Am pierdut azi un om demn, un om cald! Dumneaei pleaca si ne lasa un repertoriu extrem de valoros, cu care dumneaei a fermecat randuri de generatii si care va dainui peste timp!…

➦ CITEȘTE ȘI... ➤