Ultimă oră! Medicul Alexandru Rafila dorește ca certificatul verde să devină obligatoriu pe o perioadă determinată: “Îmi pare rău”

Alexandru Rafila a vorbit despre certificatul verde! Iată ce a declarat medicul despre oligativitatea acestuia în România!

Alexandru Rafila a dezvăluit când va intra în vigoare certificatul verde, dar a vorbit și despre testarea care ar urma să fie făcută de medicii de familie.

Alexandru Rafila a vorbit despre certificatul verde!

Recent, profesorul Aexandru Rafila a explicat în cadrul unui interiviu cum se va face testarea în cabinetele medicilor de familie.

Mai mult, medicul a vorbit și despre certificatul verde, dar și despre momentul în care se vor găsi antiviralele din tratamentul anti-covid în farmacii.

Ministrul Sănătății dorește ca certificatul verde obligatoriu să devină obligatoriu, chiar dacă PSD nu ar maidori acest document.

Totodată, Rafila a declarat că certificatul verde trebuie impus pe o perioadă determinată, în funcție de indicatorii epidemiologici despre care s-a vorbit în ultimele zile.

„Ne găsim în situația paradoxală. Toata lumea discută despre creșterea numărului de cazuri. Îmi pare rău că nu avem la dispoziţie un instrument măcar temporar pentru a putea să controlăm valul pandemic.

Decizia este de natură politică. Eu şi colegii de la institut am făcut documentaţia tehnică, urmează să vedem.Cred că e acceptabil și nu e un document sau

procedura care se impune pe perioadă nedeterminata, ci pe perioadă determinată de indicatori epidemiologici și, faptul că există și un acces consistent la testare de 45 de zile ,este elementul de încurajare a acestui instrument”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila, despre testarea făcută de medicii de familie

Guvernul a aprobat, marţi, o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea

infecţiei cu SARS-CoV-2.Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms, potrivit RomâniaTV.

„Noi am promis accesul la testare pentru persoanele care au cele mai mici simptome sau au fost contacti cu pozitivi.

Cred că c o să ducă la un acces facil al oamenilor din mediul rural mai ales pentru că nu erau locuri unde să faci test și să putem să controlam în măsură mai bună pandemia.

Pozitivii pot să beneficieze de evaluare și tratament din timp pentru că mortalitatea mare din România s-a datorat şi faptului că oamenii nu se duceau din timp la spitale”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila susține că această măsură are rolul de a limita răspândirea virusului. Astfel, inclusiv cei care au simptome mici, vor putea fi depistați la timp și vor beneficia de tratamentul adecvat.

Ministrul susține că există deja o listă de teste de COVID aprobate, iar medicii de familie urmează să le achiziționeze.


De asemenea, Rafila spune că referitor la situația antiviralelor din tratamentul anticovid se caută soluții încă, dar și dovezi cu privire la eficiența acestora, dar se așteaptă și o serie de recomandări.

„La arbidol am încercat să găsim soluții, dovezi legate de eficacitatea lui, dar nu există și noi putem să luăm deciziile dacă o comisie de specialiști de la MS da aceasta recomandare. În lipsa recomandării,

eu nu pot eu să iau o decizie”, a declarat Alexandru Rafila, la România TV. scrie kanald.ro

➦ CITEȘTE ȘI... ➤