Social

ULTIMA ORA! valeriu Gheorghiţă: „Riscăm un val patru care s-ar putea să fie destul de important”. Cum încearcă să-i convingă să se vaccineze pe oamenii de la sate

Valeriu Gheorghiţă încearcă să-i convingă pe oamenii din mediul rural să se vaccineze împotriva coronavirusului prin campania numită “oraşul vaccinează satul”.

Din cauza faptului că ritmul de vaccinare a scăzut în ultimele zile, medicul militar avertizează că “riscăm un val patru care s-ar putea să fie destul de important”.

Valeriu Gheorghiţă încearcă să-i convingă pe oamenii din mediul rural să se vaccineze prin campania numită „orașul vaccinează satul”, campanei prin care medicii de la oraș vor merge în zonele rurale pentru a ajuta la vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, despre vaccinarea oamenilor din mediul rural: „Vaccinul este încă la distanță, nu a ajuns pe strada lor”

Coordonatorul campaniei de vaccinare se arată încrezător în faptul că oamenii din mediul rural care încă nu sunt convinşi vor fi imunizaţi până la urmă.De asemenea, acesta avertizează că „riscăm un val patru care s-ar putea să fie important”.

„În momentul acesta ajungem în segmentul populației ezitant, dar pot să spun, din ce am observat cu echipele mobile, că totuși un număr important de oameni doresc să se vaccineze. Dar vaccinul este încă la distanță, nu a ajuns pe strada lor.

Riscăm un val patru care s-ar putea să fie destul de important.

Trebuie să înţelegem că virusul este în continuare circulant şi dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescenţă a cazurilor şi un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Şi vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secţiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de faţă COVID-19 este o boală prevenibilă prin vaccinare. În momentul în care ai cel puţin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricţii”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare la Digi24.

Reamintim că Florin Cîțu a declarat sâmbătă că se vor găsi soluții pentru a „impulsiona campania de vaccinare”, iar Comitetul Național de Vaccinare și Ministerul Sănătății trebuie să vină cu propuneri în acest sens, în condițiile în care a fost fixată o țintă de 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

Medicul Valeriu Gheorghiță: „Imunitatea de grup în România este începând de la 30% până la 45%”

Coordonatorul campaniei de vaccinare susţine că în prezent în România există peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate cu cel puțin o doză, iar imunitatea de grup ar fi între 30% şi 45%, în raport cu rata de vaccinare, cât și cu cei care au fost deja infectați cu virusul SARS Cov-2.

“Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puţin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au şi boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obţine ideal şi în mod rapid, sigur, eficient prin vaccinare, dar se adaugă şi imunitatea obţinută prin boala naturală.

În momentul de faţă, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecţie Sars-Cov-2 şi care sunt vindecate.  Probabil că sunt de cel puţin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecţie şi care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecţie asimptomatică aşa încât în funcţie de acest scenariu de la două până la de cinci ori mai multe cazuri probabil că imunitatea de grup în momentul de faţă în România este începând de la 30% până la 45%.

Acest lucru explică evoluţia favorabilă din punct de vedere epidemilogic”, a mai precizat medicul militar.

Reamintim că potrivit CNCAV,  54.065 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, cele mai multe cu serul Pfizer – 37.623. Alte 5.981 de persoane au primit vaccinul Moderna, 7.752 pe cel produs de AstraZeneca şi 2.709 pe cel de la Johnson & Johnson.

În total, de la debutul campaniei, au fost administrate 7.328.556 de doze de vaccin. Dintre acestea, 5.885.015 au fost Pfizer, 626.394 Moderna, 751.708 AstraZeneca şi 62.730 Johnson & Johnson. Au fost vaccinate în total 4.136.319 de persoane cu ambele doze de vaccin, dintre care 3.291.613 cu Pfizer, 348.890 cu Moderna, 430.377 cu serul AstraZeneca şi 65.439 cu vaccinul de la Johnson&Johnson.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 43 de reacţii adverse: 34 la vaccinul Pfizer, 6 la Moderna, 2 la AstraZeneca şi 1 la Johnson & Johnson.

„Menţionăm că 154 reacţii adverse sunt în curs de investigare”, a precizat CNCAV. SCRIE ROMNIATV