Un ministru austriac avertizează asupra unei posibile pene de curent în toată Europa
Klaudia Tanner, ministrul austriac al Apărării, a dat deja un avertisment prealabil.
După ce a supervizat manevre și acțiuni militare, există o mare posibilitate de pană de curent care va afecta servicii precum calculatoarele, telefoanele mobile și alimentarea cu energie electrică a locuințelor.
Potrivit La Razon, Klaudia Tanner a afirmat că întrebarea nu este dacă va avea loc o pană de curent, ci mai degrabă că “întrebarea este când va fi”. Ea a mai afirmat că acest pericol este “subestimat de toți”, când ar putea avea consecințe catastrofale.
Pentru a sensibiliza populația, guvernul austriac a decis să lanseze o campanie de conștientizare care se va desfășura pe parcursul întregii luni. Nu numai că va fi difuzată în mass-media, dar au fost distribuite mii de afișe în orașele austriece. De asemenea, ministrul a dorit să o promoveze și pe rețelele sale de socializare.
Pana de curent nu va avea loc doar în Austria, ci va fi răspândită în toată Europa
Sloganul campaniei este “Ce să faci când totul se oprește” și urmărește să sensibilizeze populația cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când apare pana de curent. Sunt oferite sfaturi privind cumpărarea de alimente suficiente pentru mai multe zile, să aibă combustibil, lumânări, baterii și multă apă potabilă. O altă măsură eficientă ar fi să se convină asupra unui punct de întâlnire cu familia și prietenii și să se încerce să se colaboreze cât mai mult cu vecinii, se arată în comunicat.
Această pană de curent poate face ca semafoarele, bancomatele, telefoanele și internetul să nu mai funcționeze. Nu ar fi prima dată, acest lucru s-a mai întâmplat în 1989, în Quebec, Canada. Autoritățile nu au confirmat niciodată o cauză anume, sugerând doar că s-ar putea datora unor defecțiuni tehnice, defecțiuni ale sistemului sau suprasarcini datorate unor vârfuri de cerere.
Austria a pus deja în aplicare un plan astfel încât, până în 2025, toate cazărmile sale să fie autosuficiente. Locotenent-colonelul Pierre Kugelweis a explicat pentru Efe că, în cazul unui incident similar, cazărmile vor fi o bază de sprijin pentru pompieri, personalul medical și alte organizații.
Kugelweis a precizat că “din 2025 ar trebui să existe suficiente cazărmi în toate statele federale pentru a garanta răspunsul armatei în cazul unei pene de curent”. El a precizat că armata consideră că “în cazul unei pene de curent, principala sarcină a forțelor armate este de a aproviziona și de a sprijini alte organizații de urgență”.
Potrivit presei naționale, nu este pentru prima dată când armata austriacă a nimerit o predicție. În 2017, aceștia au vorbit despre o posibilă pandemie care va paraliza lumea în următorul deceniu, lucru care a sfârșit prin a se adeveri.