Un val de cancer ar putea lovi Europa. Avertismentul experţilor: „Rezultatul e o bombă cu ceas”

Specialiştii avertizează că Europa s-ar putea confrunta în viitor cu un val al îmbolnăvirilor de cancer. De vină ar fi diagnosticele ratate şi tratamentele întârziate din cauza pandemiei de coronavirus.

Un val de cancer ar putea lovi Europa, avertizează specialiştii. Pandemia de coronavirus a dus la situații în care s-au ratat diagnostice care ar fi putut salva viața multor pacienți. De asemenea, tot din cauza pandemiei, pacienții care au fost neglijați în perioadele de vârf ale pandemiei sunt acum diagnosticați în stadii mai avansate de cancer.

Organizația Europeană a Cancerului estimează că pandemia de coronavirus a perturbat serviciile de asistență medicală și a dus la situații în care s-au ratat diagnostice care ar fi putut salva viața multor pacienți.

Potrivit specialiştilor,  pandemia de coronavirus a forțat sistemele de sănătate europene, în timp ce investigațiile pentru depistarea cancerului s-au oprit, ținându-i departe de spitale pe toți pacienții, cu excepția bolnavilor cronici.

Experţii spun că rezultatul reprezintă o bombă cu ceas care va avea ca urmare o creștere a deceselor provocate de cancer în următorii doi ani.

Asociația națională de medicină oncologică din Italia a estimat că screening-ul pentru cancer a scăzut cu 400.000 de cazuri în primele cinci luni ale pandemiei. În același timp, experții din Liga Națională împotriva Cancerului din Franța estimează că există aproximativ 30.000 de cazuri de cancer care au rămas nedetectate din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit unui studiu publicat în noiembrie anul trecut, în Marea Britanie pandemia va provoca, direct sau indirect, între aproximativ 7.000 și 36.000 de decese cauzate de cancer într-un an.

Cercetările publicate de revista științifică The Lancet au examinat datele Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie pentru a observa cât de mare este rata mortalității, în funcție de tipul de cancer. Prin urmare, s-a văzut o creștere între 7,9% și 9,6% a numărului de decese cauzate de cancerul la sân și o creștere între 15,3% și 16,6% a deceselor cauzate de cancerul colorectal, la cinci ani după diagnostic, potrivit AlephNews.

Experții spun că prețul pandemiei va fi plătit în următorii ani.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤