Unic în lume și român.

Un băiețel britanic a devenit primul născut în Europa după un tratament radical nou pentru eliminarea bolilor genetice.

Existăa o șansă mare ca Carmen Neagu să transmită copiilor ei o boală care slăbește mușchii.

Dar tratamentul revoluționar de fertilizare in vitro (FIV) înseamnă că Lucas, acum în vârstă de cinci luni, s-a născut fără afecțiunea genetică.

Mama Carmen Neagu, în vârstă de 27 de ani, a văzut cum tatăl ei a suferit de boala care slăbește mușchii Charcot-Marie-Tooth (CMT) și și-a jurat să nu își vadă copiii suferind în felul în care a făcut-o el.

Norocos, ea și soțul ei Gabriel, în vârstă de 31 de ani, au fost selectați să fie primul cuplu care să primească un nou tratament cunoscut sub numele de karyomapping la o clinică din Londra.

Procedura specializată poate identifica aproximativ 200 de afecțiuni genetice în embrioni, inclusiv sindromul Down.

Lucas sănătos s-a născut în Spitalul General Southend în luna decembrie a anului trecut, iar Carmen spune că el este cu adevărat “băiețelul ei perfect”.

Consultanta în recrutare, din Westcliffe, Essex, a spus: “Lucas este un bebeluș foarte fericit. Îi voi spune cu siguranță că nu a fost un accident, îl doream și am făcut totul pentru ca el să fie la fel de perfect cum este.

“Nu doream să am un copil cu CMT. Aș fi preferat să adopt sau să nu am un copil decât să aibă această afecțiune.”

Carmen, care are și ea CMT, dar suferă doar de simptome ușoare, avea o șansă de 50% să aibă un copil cu această afecțiune.

Karyomapping-ul a fost dezvoltat de medicii de fertilitate de la Centrul pentru Sănătate Reproductivă și Genetică din Londra.

Se crede că un laborator de genetică din America a avut, de asemenea, succes cu karyomapping-ul în luna ianuarie a acestui an, dar data nașterii și identitatea copilului nu au fost dezvăluite.

Formele anterioare ale diagnosticului genetic preimplantatoriu au fost consumatoare de timp și costisitoare. Dar karyomapping-ul necesită mai puțin de două săptămâni de lucru de laborator și poate detecta peste 200 de tulburări.

Experții au luat mostre de ADN de la cuplu și au comparat secvențele genetice la 300.000 de puncte diferite ale cromozomilor.

Au fost capabili să determine care secțiune a codului genetic era defectă și, prin urmare, responsabilă pentru afecțiune.

Embrionii au fost apoi testați pentru a verifica care dintre ei erau liberi de condițiile genetice și a fost implantat cel mai bun dintre ei.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤