UPDATE/Cod roșu și cod portocaliu de vijelii puternice și grindină

UPDATE. Meteorologii au emis cod roșu și cod portocaliu de averse torențiale, vijelii puternice, cu descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Cod roșu: Județul Bacău: Balcani, Mărgineni, Blăgești, Pârjol, Scorțeni, Strugari;

Cod portocaliu: Județul Cluj: Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Tritenii de Jos, Luna, Călărași;

Cod portocaliu: Județul Hunedoara: Petroșani, Vulcan, Petrila, Aninoasa, Pui, Baru, Bănița.

Codurile sunt valabile până în jurul orelor 17.30.

Știrea inițială. Vremea este extrem de neplăcută în ultima perioadă. Temperaturile sunt extrem de ridicate de ceva timp și aerul este irespirabil. Specialiștii ANM avertizează că ne așteaptă și fenomene extreme zilele care vin și că, pe lângă furtuni și caniculă, vom avea parte și de un val de praf saharian cu tot cu particule.

Cod portocaliu de caniculă și vijelii

Miercuri, în intervalul orar 13.00 – 23.00, mai multe județe se vor afla sub alertă cod portocaliu de fenomene de instabilitate atmosferică.

În județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Suceava, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași și Vaslui vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70…80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe alocuri aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși izolat 25…30 l/mp.

Tot de la 13.00, dar până la ora 02.00, intră în vigoare un cod galben de instabilitate. Conform acestuia, local în nordul, centrul și estul țării, în zonele montane și în dealurile subcarpatice vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Meteorologii ANM anunță că zilele următoare vor fi greu de suportat, din cauza disconfortului provocat de căldura excesivă. Temperaturile vor trece de 40 de grade la soare, în special în Oltenia și Muntenia, iar pe timpul nopții nu vor coborî sub 20 grade celsius

„Continuă valul de căldură și persistența lui, dar în același timp vorbim și de accentuarea în intensitate. Începând de astăzi și până sâmbătă, va fi în vigoare o avertizare cod galben în cea mai mare parte a țării, privind temperaturile deosebit de ridicate atât pe parcursul zilei, cât și pe parcursul nopții. Vorbim de temperaturi maxime între 34 și 39 grade Celsius. Minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius. Indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 unități”, a spus Elena Mateescu, director ANM.

Direcotul ANM a mai adăugat că pentru următoarele 3 zile este în vigoare un cod portocaliu pentru 5 județe din sud-vestul țării, inclusiv Capitala, iar disconfortul termic va crește de la o zi la alta.

Furtuni și praf saharian

Mateescu spune că se va menține instabilitatea atmosferică în România. Astfel, ne așteaptă vijelii, intesificări ale vântului până la 70-80 km pe oră și cantități de precipitații între 35-40 de litri pe metru pătrat. Până joi dimineață la ora 02:00 va fi cod galben de vijelii în centrul și nordul estul țării, iar până în această seară la ora 23:00 un cod portocaliu pentru județe din partea de nord și centru.

Totuși, vremea va fi excesiv de călduroasă și la începutul lunii august. Meteorologii spun că de fiecare dată când vremea se încălzește excesiv, aduce cu ea și un praf saharian. În zonele în care va ploua, praful va fi observat mai mult, pentru că se va așeza pe sol, pe mașini.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤