Potrivit autoritatilor de la Vatican, angajatii din Cetatea Sfanta risca sa isi piarda locurile de munca daca refuza sa fie imunizati cu vaccinul anti-COVID-19 fara sa aiba motive medicale legitime, anunta Reuters.
In decretul semnat de cardinalul Giuseppe Bertello, presedintele Guvernatoratului statului Vatican, se arata ca imunizarea cu un astfel de vaccin reprezinta “o alegere responsabila” prin prisma riscului de a face rau altor persoane.
Vaticanul este cel mai mic stat din lume si are cateva mii de angajati, iar cei mai multi dintre ei locuiesc pe teritoriul Italiei. Campania sa de vaccinare a inceput in luna ianuarie, iar papa Francisc, in varsta de 84 de ani, a fost unul dintre primii care s-au vaccinat impotriva noului coronavirus.
Noul decret este redactat pe sapte pagini si mentioneaza ca angajatii care nu se pot vaccina din motive medicale vor primi alte functii, dar vor beneficia de acelasi salariu. Precizam ca acestia vor ocupa functii ce nu necesita interactiunea cu foarte multi oameni.
Potrivit decretului, angajatii care refuza sa se vaccineze fara motive intemeiate vor fi plasati sub incidenta unei dispozitii specifice dintr-o lege adoptata in 2011, care reglementeaza drepturile si indatoririle angajatilor.
Articolul din legea din 2011 arata ca angajatii care refuza “masurile preventive” ar putea fi supusi “unor diverse grade de consecinte care ar putea sa duca la concediere”.
Decretul a fost semnat pe 8 februarie si publicat ulterior pe site-ul Guvernoratului statului Vatican.
Papa Francisc sustine vaccinarea impotriva coronavirusului.
“Este o alegere etica, pentru ca va jucati cu sanatatea voastra, cu viata voastra, dar va jucati si cu vietile celorlalti”, a declarat suveranul pontif intr-un interviu acordat televiziunii de stat italiene, luna trecuta.
Astfel, Vaticanul a decis ca vaccinarea anti-COVID-19 sa devina obligatorie si pentru jurnalistii care il vor insoti pe papa Francisc in vizita sa din Irak de luna viitoare.
Giuseppe Bertello, care a semnat decretul, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus in decembrie 2020 si s-a plasat in autoizolare.
Mai putin de 30 de cazuri de infectare cu covid -19 au fost raportate la Vatican, cele mai multe in randul membrilor Garzii Elvetiene, care locuiesc in cazarmi comunale.