Vestea momentului pentru milioane de români

Vestea momentului pentru milioane de români. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre pachetul de măsuri sociale la care lucrează Guvernul,

făcând referire totodată și la situația pensiilor. Ce ar urma să se întâmple?

Într-un interviu acordat la B1 Tv, ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre pachetul de măsuri sociale pregătit de Guvern. Potrivit acestuia, aproape 12 milioane de români ar urma să beneficieze de el.

Totodată, el a mai adăugat că măsurile își doresc să prevină abandonul școlar și de asemenea, aduc beneficii pentru salariați, dar și pentru pensionari. Unul dintre aspectele subliniate de ministru a fost voucherul pentru pensionari, mai exact, valoarea finală a pensiei, care încă nu a fost stabilită.

„Pentru tot ceea ce am gândit sunt undeva în jur de 12 milioane de români, deci practic peste jumătate din cetățenii acestei țări vor beneficia de aceste măsuri, măsuri cumulate atât pentru copii, pentru a preveni abandonul școlar, măsuri cumulate și pentru salariați, și pentru cei cu salariul minim, trebuie să luăm o decizie luni să vedem cu voucherul pentru pensionari până la ce valoare ne oprim, la valoarea pensiei mă refer, măsuri pentru dublarea valorii hranei în spitale, în centrele de plasament iarăși se majorează valoarea zilnică a hranei”, a declarat ministrul Muncii.

Ce prevederi are pachetul de măsuri sociale?
Marius Budăi a fost întrebat dacă fondurile pentru aceste măsuri ar uram să fie asigurate din cele prevăzute inițial pentru investiții sau mai degrabă din împrumuturi. În acest sens, ministrul susține că parte din bani sunt fonduri europene, iar alții vin de la bugetul de stat.

„Nu de la investiții, nu din împrumuturi, o parte din ei sunt din fonduri europene și o parte, bineînțeles, de la bugetul de stat”, spune Budăi.

Pe de altă parte, el a mai menționat că există și discuții cu Comisia Europeană, astfel încât să fie relocate niște fonduri europene, care vor fi cheltuite până la finalul anului viitor, pentru categoriile vulnerabile.

„Trebuie discutat și suntem în discuție cu Comisia Europeană să relocăm niște bani din finanțările de fonduri europene, bani care și așa nu se vor cheltui până la sfârșit de 2023, și să protejăm practic cetățenii. Grija noastră este pentru categoriile cele mai vulnerabile, aici trebuie să acționăm în primă fază”, a mai spus oficialul.

Câți români sunt vizați?
Totuși, ministrul susține că numărul total de beneficiari nu cuprinde numai categoriile vulnerabile. Conform calculelor făcute de Executiv, sunt vizați 12 milioane de români, dar și pensionari, transporturi, sau angajați din agricultură.

„12 milioane de români am socotit noi cu tot ce discutăm, și pentru transportatori, și pentru angajații din agricultură, și pentru cei cu salarii minime, și pentru cei cu pensiile mai mici, și pentru copii, și pentru cei care se vor interna în spitale, și pentru centrele de plasament. Cu tot ce am gândit, toate măsurile care sunt parte din pachetul social, ceea ce știți că s-a comunicat până acum, toate aceste măsuri”, a punctat social-democratul.

Se discută inclusiv despre creșterea salariilor în mai multe domenii, despre pensii, dar și despre dublare cotei de hrană. Pe de altă parte, Marius Budăi a explicat că deși pachetul social s-a decis deja de miercuri, decizia finală va fi luată în cursul zilei de luni și anunțată public.

„Altfel nu am fi discutat despre acordarea acestor vouchere, despre dublarea cotei de hrană și toate măsurile de acolo. Plus că discutăm și despre creșterea salariilor, pe modelul construcțiilor, și angajaților din agricultură.

Pe pachetul social decizia este cam luată de miercuri, dar decizia finală va fi luată luni, așa cum a anunțat și președintele Marcel Ciolacu”, a mai menționat ministrul.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤