Vești bune pentru pensionarii din România. Aceștia au posibilitatea de a beneficia de fonduri suplimentare în afara pensiei

În 2024, pensionarii din România ar putea beneficia de schimbări importante datorită a două propuneri legislative aflate în discuție în Parlament. Aceste modificări ar putea permite transformarea tichetelor CFR neutilizate în bani sau vouchere pentru alimente.

Contextul Legislativ și Beneficiile Curente

Conform Legii nr. 147/2000, pensionarii beneficiază de reduceri de 50% la călătoriile cu trenul. Cupoanele de transport, distribuite lunar de către Casele de Pensii Județene, sunt însoțite de un talon special care include cupoane-talon detașabile și cupoane-anexă pentru fiecare călătorie simplă.

Aceste facilități sunt extinse și soțului sau soției pensionarului, permițând utilizarea reducerilor pentru un număr total de călătorii stabilit de titular. Pentru călătorii, este necesară legitimația de călătorie, care se obține la achiziționarea biletului cu reducere, și achitarea a 50% din tariful pentru clasa a 2-a la trenurile regio sau interregio.

Propunerile Legislative Noi

Propunerile legislative în discuție vizează o mai bună valorificare a acestor beneficii. În cazul în care cupoanele de transport nu sunt folosite, pensionarii ar putea opta pentru o compensație în bani sau vouchere pentru alimente. Acest lucru ar ajuta pensionarii care nu călătoresc frecvent cu trenul să beneficieze într-un alt mod de sprijinul oferit de stat.

Unul dintre proiectele de lege propune ca pensionarii să primească o compensație financiară pentru cele 6 călătorii anuale reduse, în cazul în care acestea nu sunt utilizate. Acest demers legislativ urmărește să sprijine în mod direct pensionarii, oferindu-le o alternativă flexibilă și adaptată nevoilor lor.

Implicații și Impact

Dacă aceste propuneri vor fi adoptate, ele ar putea aduce o îmbunătățire semnificativă în viața pensionarilor, oferindu-le mai multe opțiuni pentru a beneficia de sprijinul guvernamental. În plus, transformarea acestor tichete în resurse financiare sau alimentare ar putea contribui la o mai bună gestionare a bugetului personal al pensionarilor.

Aceste schimbări sunt așteptate cu interes de către comunitatea pensionarilor și ar putea reprezenta un pas important în adaptarea legislației la nevoile reale ale cetățenilor vârstnici din România.

➦ CITEȘTE ȘI... ➤