Vili Viorel Păun a sunat de 4 ori la poliție și n-a răspuns nimeni, înainte să fie ucis, în Germania.

Vili Viorel Păun este unul din cei 9 tineri ucişi în atentatul rasist de la Hanau, din 19 februarie 2020. El a încercat să îl oprească pe criminal şi a plătit cu viaţa. A primit postum Medalia pentru Curaj Civil, iar poliția germană a recunoscut că ar fi putut să trăiască, scrie ediția în limba română

a site-ului televiziunii Deutsche Welle. Citeşte întreaga ştire: Vili Viorel Păun a sunat de 4 ori la poliție și n-a răspuns nimeni, înainte să fie ucis, în Germania. Românul, decorat postum

Sub semnătura Alinei Kuhnel, sursa citată scrie despre drama familiei tânărului român, singurul copil al unei familii din Singureni, Giurgiu. Durerea familiei Păun, care se afla din 2015 în Germania şi care reuşise să se integreze, a fost amplificată de multe erori din ancheta autorităţilor germane.

În noaptea de 19 februarie 2020, Vili se întorcea acasă de la serviciu şi căuta un loc de parcare, povestește tatăl lui, contrazicând astfel ipotezele iniţiale ale

anchetatorilor, care spuneau că tânărul se oprise să îşi cumpere ceva de la un chioşc, atunci când a fost împuşcat de criminalul care a ucis în acea noapte 9 tineri cu origini străine, şi-a executat propria mamă şi, în final, s-a sinucis.

Niculescu Păun, tatăl lui Vili, a crezut iniţial varianta poliţiei. Dar, la câteva luni distanţă, când a primit de la poliţie hainele altei victime, dar telefonul lui Vili, a început să caute singur răspunsuri la multele

întrebări care încă îl frământau. De la început nu a crezut că Vili s-ar fi dus de bunăvoie în acel cartier din Hanau şi nici că ar fi încercat să acţioneze de unul singur într-o situaţie extremă, precum cea din noaptea fatidică.

A sunat de 4 ori la poliție, n-a răspuns nimeni Ultimele apeluri de pe telefonul lui Vili fuseseră către linia de urgenţă a poliţiei.

Patru apeluri nepreluate, pentru că, după cum avea să afle ulterior tatăl lui, poliţia nu dispunea de personal suficient pentru a interveni.

Vili trăia. Sută la sută trăia, dacă i se răspundea la telefon. Niculescu Păun, tatăl lui Vili Viorel Niculescu Păun a refăcut singur traseul fiului său din acea noapte şi a înţeles că Vili l-a întâlnit pe atacator pe stradă, după ce împuşcase trei tineri şi se îndrepta către următoarele victime. L-a urmărit cu maşina lui şi a încercat în tot acest timp să sune la linia de urgenţă a poliţiei.

Niciunul dintre apelurile lui nu a fost preluat. Niculescu Păun a fost declarat mort în atentat, din greșeală Pentru că, aşa după cum recunoaşteau mult mai târziu şi autorităţile, personalul era insuficient. De altfel, ministrul federal de interne, Horst Seehofer, recunoştea într-o discuţie ulterioară cu familia Păun că „tehnologia v-a ucis fiul”.

Dacă centrala ar fi funcţionat cum trebuie, dacă un profesionist i-ar fi spus tânărului să înceteze urmărirea şi ar fi preluat misiunea, Vili Viorel ar fi trăit astăzi. Aceasta este convingerea domnului Păun, care, în dosarele anchetei primite de la Procuraura din Hanau, figurează ca fiind victimă.

Cu toate datele personale, Niculescu Păun a fost vreme de 7-8 luni el însuşi victima haosului care a urmat atentatului de la Hanau. Poliția i-a făcut și autopsia, a fost considerat mort în atentat. Poate că în acte greşeala a fost remediată. Procuratura a refuzat să ofere mai multe informaţii la solicitarea DW, întrucât „ancheta este încă în desfăşurare.” În condiţiile în care, însă, criminalul s-a sinucis, este greu de crezut că se vor obţine informaţii noi şi că vor fi condamnaţi alţi vinovaţi.

Ancheta pe care Niculescu Păun a făcut-o mai mult singur, uneori sprijinit însă de Iniţiativa 19 Februarie, constituită de familiile victimelor atentatului, a scos la iveală faptul că Vili a încercat să îl oprească pe criminal. Nu a vrut să facă acte de vitejie, a sperat în ajutorul poliţiei. Care însă nu a venit, în acele minute fatidice.

Decorat postum „Acum pot să mor liniştit”, spune tatăl românului. S-a luptat mai bine de un an cu autorităţile şi a dovedit că Vili Viorel nu a fost o victimă din întâmplare. El a avut curaj civic. Şi acest curaj a fost răsplătit vineri de premierul landului Hessa, Volker Bouffier, prin acordarea Medaliei pentru Curaj Civic.

Vili a procedat corect. Pentru mine şi pentru mama lui, însă, nu. Mă bucuram mai mult dacă Vili era acum aici, cu noi. Dar a fost decizia lui şi o respect. Niculescu Păun, tatăl lui Vili Viorel Respect! Acesta este cuvântul prin care Niculescu Păun a mulţumit vineri, după ce a primit distincţia în numele fiului său.

Respect pentru familia Păun, din satul Singureni, judeţul Giurgiu, care şi-a pierdut unicul fiu, pe Vili Viorel, în atentatul rasist din Germania. Şi care a dovedit, contrazicând autorităţile, că tânărul de 22 ani a plătit cu viaţa pentru multe erori ale autoriţăţilor din Germania. scrie libertatea.ro

➦ CITEȘTE ȘI... ➤