Vine sfârșitul lumii?! Ceasul care aduce apocalipsa: „Ce este mai rău urmează să vină”
Raport șocant realizat de ONU privind clima: „Ce este mai rău urmează să vină”. Încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5°C cu zece ani mai devreme decât s-a estimat, umanitatea fiind singura responsabilă pentru acest dezastru.
Raport șocant realizat de ONU privind clima. Căldură record, incendii devastatoare, inundații și alunecări de teren în plină vară, însă „ce este mai rău urmează să vină”, este alarma lansată de raportul șocant realizat de experții de la ONU
despre climă (Grupul interguvernamental pentru Schimbări Climatice sau IPCC), elaborat de 234 de oameni de știință din 195 de țări, cu mai puțin de trei luni înainte de conferința pe tema climei COP26, programată la Glasgow între 1 și 12 noiembrie.
Încălzirea globală ar putea atinge pragul de +1,5°C în jurul anului 2030 (cu zece ani mai devreme decât s-a estimat), amenințând noi dezastre „fără precedent” pentru umanitate. Și umanitatea este singura responsabilă pentru acest dezastru. De asemenea, este singura care poate limita daunele acum, reducând drastic emisiile de gaze cu efect de seră.
Raport șocant realizat de ONU privind clima. ”Nu ne putem permite să așteptăm”
„Din moment ce în țările în curs de dezvoltare se construiesc infrastructurile energetice, urbanizarea și sectorul agricol, putem gândi și dezvolta toate aceste sectoare într-un mod total diferit de ceea ce am cunoscut până acum, astfel încât să fie reziliente la climă și să aibă un nivel scăzut de carbon”, spune Youba Sokona, vicepreședintele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice, potrivit EURONEWS.
Raportul IPCC examinează cinci scenarii de emisii, de la cel mai optimist la cel mai rău. În orice caz, planeta ar trebui să atingă pragul de +1,5° C în comparație cu era preindustrială – una dintre limitele Acordului de la Paris -, în termen de nouă ani și, prin urmare, cu un deceniu mai devreme decât estimarea anterioară, din 2018.
Până în 2050, creșterea ar continua cu mult peste acest prag, chiar dacă lumea ar trebui să reușească să reducă semnificativ emisiile.
„Nu ne putem permite să așteptăm doi, cinci sau zece ani: acesta este momentul, ori acționăm acum, ori nu vom mai avea timp”, a declarat Alok Sharma, președinte desemnat al COP26.
”Nevoie de reduceri puternice și constante ale emisiilor de dioxid de carbon